Tekkiv jää pani Emajõe kiiresti tõusma

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki vihma pole sadanud enam hulk aega ning Emajõkke suubuvad jõed on püsinud rahulikult oma sängis, on jõevesi Tartus kerkinud nädala vältel enam kui pool meetrit ning tunginud madalamatele kaldapealsetele.

Kui nädal tagasi mõõtis Tartu kesklinnas asuv mõõdusammas Emajõe veetasemeks 112,1 sentimeetrit üle kokkuleppelise nulltaseme, siis eile õhtuks oli vastav number Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel juba 175,9. Viimastel ööpäevadel on jõgi kerkinud 10 - 12 sentimeetrit ehk umbes sama kiiresti kui kevadise suurvee aegu. Alles ööl vastu tänast, mil mõjule pääsesid külmakraadid, pöördus tõus languseks.

Veetaseme kerkimise põhjuseks on ilmselgelt olnud jõe servadesse tekkinud jää ning sellega seotud jõesängi kitsenemine. Samuti jää tekkimine Peipsile. Päev-päevalt on jõele ilmunud järjest suuremad lahtise jää tükid ning tänaseks oli jõgi suures osas jääga kaetud. Voolava vee jääle minna aga kindlasti ei tohiks, sest kõikjal näeb veel vaba veega kohti. Jää on nii õrn, et isegi rebased pole veel julenud üle jõe kõndida, ehkki kaldaärsed on nende jälgi täis.

Tartule ohtlikuks veetaseme tõusuks loetakse 254 sentimeetrit üle veemõõdulati nulltaseme. Praegu on näit 167,5 ning vesi on hakanud kiiresti alanema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles