Tamula tõusis üle punase joone

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamula järve kõrge veeseis 2000. aasta suvel.
Tamula järve kõrge veeseis 2000. aasta suvel. Foto: AIN PROTSIN/PM/EMF

Kevadine suurvesi on Tamula veetaseme normist umbes 1,8 meetri võrra kõrgemale tõstnud ning Võhandu jõgi näeb kurja vaeva, et Võru linna ja ümbruskonda liigvee kahjudest säästa, kuid asjatundja hinnangul saab jõgi sellega hakkama, kui lähipäevil suurt sadu ei tule.


«Üle hulga aja on Tamulal suurvesi,» ütles Võrumaa Teatajale aastakümneid seal eraviisil hüdroloogilisi mõõtmisi korraldanud vetelpäästeühingu esimees Vambola Sulg, kelle andmeil on veetase praegu normist 1,8 meetrit kõrgem.

Mullu Roosisaare silla juurde paigutatud mõõtelatt näitab, et järve vesi on ületanud kriitiliseks peetava 69,7 meetri taseme, võrreldes merepinnaga. Eile lõuna ajal loksus Tamula vaid veidi madalamal kui 70 meetrit üle merepinna.

See tähendab, et supelrannas on osa riietuskabiine vees ning silla juurde veetud kaldakindlustuskivid, mille vastu laine mullu sügisel loksus, on praegu ühtlaselt vee all.
Võru linnahoolduse ja keskkonna osakonna juhataja Hegri Naruski sõnul tuleb Tamula kriitiliselt kõrgele tõusnud veetaset nüüd iga päev jälgida.

Võru maaparandusbüroo juhataja Peep Hollas ei usu, et linn praegu liigvee kätte jääb, sest kevadise suurveega saab Võhandu jõgi, kuhu Tamula välja voolab, üldiselt hakkama.

Tema sõnul oli vaid 1956. aasta kevadel Tamula tase sedavõrd kõrge, et gaasianalüsaatorite tehase juures tõusis vesi üle teetammi, kuid tollase taseme saavutamiseni peaks vesi tõusma veel rohkem kui 1,2 meetrit, mis juhtub aga Hollase sõnul vaid siis, kui tuleb kõvasti vihma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles