Üleujutus muutis Soomaa taas turistimagnetiks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Sooja kevadilmaga tormama hakanud tulvaveed on Soomaa jõed luhtadele paisutanud, kuid loodusnähtust vaatama kiirustavad inimesed peavad arvesse võtma, et teel võib olla takistus.


«Meie talu õue suurvesi tavaliselt üle ei ujuta, aga väljakäiku peame ikki kummikutega minema,» tõdes Tipu külas elav 82-aastane Arnold Tetsmann, kui oma maja ukselt üleujutatud luhtasid silmitses.



Läti tallu pääses eile tõesti kuiva jalaga, kuid selle naabruses asuv Sonni talu oli ümbritsetud sügava veega. Pealiskaudsel vaatamisel tundus, et sinna pääsemiseks läinuks vaja paati.



«See järgmine talu on ka kindlasti ümber piiratud,» osutas eakas mees teistele naabritele.



Kõnealustest majapidamistest veidi eemal voolas vesi juba rõõmsalt üle sõidutee.



Tetsmann tunnistas, et talle see üleujutus eriline ei tundugi, on ta ju Soomaal elanud 1957. aastast. Loodusnähtus peibutab siiski uudistajaid — nädalavahetusel olevat Tipust läbi sõitnud palju autosid ning külavahele jätkus ka jalgsi kõndijaid.



Riisa külas veetaseme mõõtmisi tegeva Tõnis Riisi sõnul hakkas vesi tõusma reedel.



«Ööl vastu pühapäeva läks jõgedelt kogu jää,» kõneles ta. «Mina seda ei näinudki, jääminek oli üsna tasane.»



Eile jõgedes vesi tasapisi ikka veel tõusis. Kuigi öösel valitsesid külmakraadid, oli teisipäeva hommikul veetase kaheksa sentimeetrit kõrgemal kui esmaspäeval.


«Täna (eile — toim.) oli Halliste jõe veetase 3.10 meetrit kõrgem kui suvine keskmine,» kõneles Riis. Rekordite löömiseks oleks tema sõnul vaja veel vähemalt 90-sentimeetrist tõusu.



«Praegu ei oska öelda, kui suureks tänavune üleujutus võib paisuda,» lausus veetaseme mõõtja. «Metsa all on lund küll ning kui sooja peab ja vihma tuleb, tõuseb vesi veel kõvasti. Aga see kõik oleneb ilmast.»



Soomaa rahvuspargi külastuskorralduse spetsialisti Rait Partsi sõnul oli nädalavahetusel külastuskeskuse ümber sagimas palju suurvee uudistajaid.



«Arvan, et rohkem kui üleujutus meelitasid inimesi loodusesse ilusad ilmad,» leidis ta. «Soomaal oli ju eelmise aasta lõpul samuti mitu korda suurvett ning kuna see on inimestel värskelt meeles, ei võeta praegust sündmust veel väga erakordsena.»



Omapärase üleujutatud maastiku imetlejaid võis kohata eilegi. Inimestel tuli aga arvesse võtta, et sõiduautoga nad kõiki teid enam läbida ei saanud. Mitmes kohas vulises üle maantee vesi ning teekattesse olid tekkinud sügavad augud.



Nädala algusest on suletud Tõramaa ja Kildu vahel kulgev tee ning läbipääsmatu on ka Karuskose tee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles