Peainspektor osutus ise röövpüügi mahitajaks

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saariste
Tõnis Saariste Foto: Priit Simson

Peipsi järvel ebaseadusliku kalapüügi vastu võitlema pidanud keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni peainspektor Tõnis Saariste asus loata kalapüüki hoopis ise mahitama, selgub värskest Tartu maakohtu otsusest.

Neli aastat Peipsil ebaseaduslikku kalapüügi vastu «võidelda» jõudnud Saariste (42) mõisteti kokkuleppemenetluse korras süüdi 12. oktoobril. Keskkonnainspektsiooni Lõuna regiooni kalanduse peainspektor jäi süüdi riikliku järelevalve ebaseaduslikus teostamises, ametiisikuna pistise võtmises ja korduvas altkäemaksuvõtmises. Liitkaristusena mõisteti talle kahe ja poole aasta pikkune tingimisi vangistus, millest reaalselt pidi Saariste ära kandma eeluurimisel vahi all oldud ühe kuu.

Kõige kõnekam selle kohtuotsuse juures on tõdemus, et ebaseadusliku kalapüügi vastu võitlema pidanud Saariste käitus risti vastupidi. Saaristed jälginud kaitsepolitseile hakkasid silma mitmed pealtnäha väiksemad kuriteod.

Nii avastas kapo, et Saariste teadis oma tuttava ja elukaaslase ettevõttes töötava Raul Kirchi vahendusel fakti, et Kirch ja kaks teist meest tegelesid Peipsil ebaseadusliku püügiga. Ometi ei teinud Saariste midagi selleks, et taolist tegevust tõkestada.

Veelgi enam - peainspektor osales isiklikult isegi ebaseaduslikult püütud ja nõuetekohaste dokumentideta kala müügi korraldamises. Ta hankis rääbise püügi keeluajal röövpüüdjatele mõrraga püügiks kalapüügiloa numbrid, andis neile navigatsiooniseadme Garmin, kalapüügiks vajalikud mõrrad ja korraldas tema elukaaslasele kuuluva ettevõtte paadi korrashoidu.

Kõik vaid selleks, et seltskond saaks püügikeelu ajal ebaseaduslikult rääbist püüdmas käia. Uurijail õnnestus tõendada, et ainuüksi tänavu maist juunini tõmbasid röövpüüdjad nii Peipsist välja 465 kilo rääbist, millega tekitati rääbisevarudele 16 292 eurone keskkonnakahju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles