Nädalalõpuks on oodata miinuskraade ja kerget lund

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lind talvel.
Lind talvel. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

EMHI andmetel peaks ilm muutuma külmemaks neljapäeval, mil päeva jooksul temperatuur mitte ei tõuse, vaid langeb. Kerget lund on oodata nädalalõpuks.

Möödunud nädalavahetus oli sügise kohta soe ning meie lõunanaabritel purunesid mitmed soojarekordid. Eestis oli märkimisväärselt soe reede.

«Kõige soojem oli Valga, kus oli 18,1 kraadi,» märkis EMHI sünoptik Taimi Paljak. «Tartus oli 17,2 kraadi, mis on selle päeva rekord.» Eelmine 19. oktoobri rekord Tartus oli 1918. aastast, mil termomeeter näitas 16,5 soojakraadi.

Ent ilm läheb sel nädalal tunduvalt jahedamaks. Soe jääb Atlandi vetevoogude kohale tiirutama ja põhjalaiuste külm on ühtse rindena lõuna poole pressimas.

«Külmaks läheb juba neljapäeva õhtul ja juba päeval on õhutemperatuuri languses, mitte nagu tavapäraselt, kui päeval õhutemperatuur tõuseb,» seletas Paljak. Temperatuur langeb õhtul nulli lähedale ja idapool ka miinuskraadideni.

«Nii ööl vastu reedet, laupäeva, pühapäeva kui esmaspäeva on suuremal osal Eestist miinuskraadid, erandiks jäävad rannikualad, kus vesi on veel soe,» ütles Paljak. «Päevad on napilt plussis.»

Seetõttu maapind veel külmuma ei hakka, kuigi prognoosi järgi võib öösel tulla 4-5 miinuskraadi.

«Suure tõenäosusega tuleb novembri alguses jälle soojem periood,» prognoosis Paljak. «Kindlasti on see liiklejaile ohumärgiks. Praegu on niiskust väga palju ja ka lehti langeb palju. Kui märjad lehed teepinnal külmuvad, siis muudavad need tee libedaks.»

Nõrgad sajud tulevad nädala esimesel poolel veel enamasti vihmana alla, neljapäevast alates saab aga üha sagedamini märgi helbeid näha.

«Kui reedest alates tuleb sadu, siis tuleb ta lumena,» rääkis Paljak. Seda lisaks reedele ka laupäeval. «Mere ääres tuleb ta vihmana, aga sisemaal esimene lumi kindlasti tuleb. Nädalalõpul võib juba valgeid laike maas olla.»

Teisipäeval on pilves selgimistega ilm. Kohati sajab vähest vihma. Puhub loodetuul 2–7 m/s. Sooja on 4–7, saartel kuni 9 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles