Naantali õlireostuse põhjustas Rootsi kodusadamaga laev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naantali lähedal avastatud merereostus ulatub Ahvenamaani välja.
Naantali lähedal avastatud merereostus ulatub Ahvenamaani välja. Foto: Soome piirivalve

Soome läänerannikul Naantali lähedal pühapäeval avastatud õlireostuse põhjustamises kahtlustatakse laeva, mille kodusadam on Rootsis, kirjutab ajaleht Aftonbladet.


Rootsi väljaande informatsiooni kohaselt on aluse kapten kinni peetud ja teda küsitletakse. Esialgu ta siiski oma süüd ei tunnistanud, kuid kahtlustatava laeva liikumistee kattub õlilaiguga, vahendas hommikul YLE Uutiset.

Politsei juurdlust juhtiv Kaarle Lönnroth usub siiski, et reostust ei ole tekitatud tahtlikult. Kahtlusaluste rahvuse kohta pole ametnikud seni midagi lausunud. 

Esiti arvati eile, et reostus tekkis merre Naantalis asuvast Fortumi elektrijaamast, kuid peagi jõuti järeldusele, et selle põhjustaja pidi olema laev. Kerget kütteõli pääses merre vähemalt ühest laevast Naantalis ja sealt välja viivas mereväilas.

Soome päästeamet alustas esmaspäeval puhastustöid sadama piirkonnas, mida jätkatakse teisipäeval, täpsustas uudisteagentuur STT.

Pühapäeval merre voolanud õli on praeguseks levinud suurele alale Saaristomerel ning ulatub Ahvenamaani välja. Piirivalve vaatluslennuki meeskonna sõnul ei ole õlilaik enam ühes tükis, vaid lagunes tuule mõjul. Kõige rohkem on kütteõli meres Naantali juures, kus on seda täis terve sadamaakvatoorium.

Soome ametivõimud korraldavad teisipäeval reostuse hindamiseks koosoleku ja otsustavad mida edasi ette võtta. Eesti piirivalve pressiesindaja ütles esmaspäeval BNSile, et piirivalve on juhtunust teadlik, kuid aktiivset suhtlemist soomlastega ses asjas praegu pole ning sealt ei ole tulnud ka mingit abipalvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles