Suvi vahetub sügise vastu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookured kuulutavad sügise saabumist.
Sookured kuulutavad sügise saabumist. Foto: Marianne Loorents

Kui 1. septembril tuleb arvestada küll vihmase, kuid veel sooja ilmaga, siis pärast seda saabuvad ilmarindele esimesed sügisnoodid.

Suvi on taaskord jõudnud lõpusirgele ja õhulaevade liikumisgraafik läheb ümberkorraldamisele. Läänemere ääres pikka aega hõljunud ja päikesepaistelisi lõbusõite pakkunud kõrgrõhkkond on nüüdseks edasi liikunud ja «tänavapilti» tungivad jõulisemalt madalrõhkkonnad, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Täna määrab meie ilma Norra merel tekkinud madalrõhkkond. Selle lohk sisenes juba läinud ööl koos vihmapilvedega Eesti õhuruumi ja sajupilved saadavad meie tegevusi päevalgi. Tihedamad on vesised pilvekogumid sealjuures hommikupoolikul, õhtu lähenedes kulgeb nende teekond edasi Venemaale ja Läänemere idarannikul hakkab pilvkate tasapisi hõrenema. Tuul on puhanguline ja õhk jahedapoolne.

Laupäeval ja pühapäeval jääme kahe erineva rõhkkonna piirimaile. Meist põhja pool ja kaugemal läänes dikteerib ilmarütmi madalrõhuala, Kesk-Euroopast kuni Musta mereni haarab ohjad enda kätte aga kõrgrõhkkond ja selle põhjaserv laieneb Läänemere äärde. Läänekaarest puhuv tuul püsib laupäeval veel puhanguline, kuid pilvkate peaks juba rohkem rebenema ja päikesekiirtele mänguruumi tegema.

Esmaspäeval surub läänepoolne madalrõhuala end meile lähemale ja selle jõuvarudest oleneb, kui kiiresti uued vihmapilved meieni jõuavad. Esialgu paistab suurem osa esmaspäevast mööduvat olulise sajuta ning alles õhtu eel kisub taevas rohkem pilve ja ilm sajule. Tuul on suhteliselt nõrk ja pöördub lõunakaarde. Termomeetrinäidud jäävad augustikuu viimastel öödel 10 kraadi, päevasel ajal 20 kraadi ringi.

1. septembril teevad mitmed väikesed jalad oma elus suured sammud edasi ehk algab koolitee. Ilmataat plaanib sellel tähtsal päeval üsna palju «pisaraid» valada, kuid jätab soojakraanid veel avatuks.

Uue nädala teisel poolel olukord tõenäoliselt aga muutub. Loodevooluga saabub Eestisse jahedam õhumass ja koolikella kõrval löövad kõlama ka esimesed sügisnoodid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles