Talv jõuab jõulupühadeks Eestisse

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Riigi ilmateenistustuse andmetel pakub nädala algus lume- ja lörtsihooge, kuid jõulu esimeseks pühaks prognoosivad arvutused üksmeelselt Eestisse talvist ilma.

Esmaspäeva öösel liigub üle Eesti lauge kõrgrõhuhari. Öö hakul on ilm veel lume- ja lörtsihoogudega, pärast keskööd on saju võimalus väiksem. Läänekaare tuul nõrgeneb, hommikuks pöördub lõunakaarde. Õhutemperatuur langeb mandri sisealadel -1..-6°C-ni, saartel ja läänerannikul jääb 0°C ümbrusse.

Päevaks tuleb Läänemere äärde uus osatsüklon, mis toob tiheda saju eelkõige Lääne- ja Lõuna-Eestisse, sajab lörtsi ja vihma. Kesk- ja Põhja-Eestis on sadu nõrgem ja tuleb enamasti lumena. Tuul puhub ennelõunal enamasti kagust, pärastlõunal idast ja kirdest. Õhutemperatuur jääb mandri sisealadel -1..-4°C piiresse, Lääne- ja Edela-Eestis tõuseb üle 0°C, pole välistatud et ka Eesti lõunaservas on 0°C lähedane.

Teisipäeval madalrõhkkond eemaldub, öösel sajud hõrenevad. Tuul puhub põhjakaarest ning õhutemperatuur langeb -1..-6°C-ni.  Tänastel andmetel jõuab sadu mandrile enamasti lörtsi ja lumena, saartele ja Edela-Eestisse toob ka vihma. Tuul pöördub lõunakaarde. Õhutemperatuur tõuseb Lääne-Eestis -2..+2°C-ni, idapoolsetes maakondades võib jääda -2..-5°C piiresse.

Kolmapäeval liigub madalrõhkkond Botnia lahelt üle Eesti kagusse. Sadu tuleb Tallinn-Tartu joonest ida pool tõenäoliselt lumena, lääne ja lõuna pool aga lörtsina, võib ka vihma sadada. Tuul puhub öösel valdavalt kagust, päeval pöördub üle idakaare põhjakaarde. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel Lääne- ja Lõuna-Eestis -2..+2°C, Kesk- ja Ida-Eestis -2..-7°C. Madalrõhkkonna trajektoori väike muutus põhja poole muudab laialdasemalt ilma pehmemaks, lõuna poole kaldumisel aga on Jõululaupäev kargem üle Eesti.

Neljapäevaks prognoosivad arvutused üksmeelselt Eestisse talvist ilma. Jõulu esimeseks pühaks tugevneb lühiajaliselt kõrgrõhuhari. Kohati võib nõrka lund sadada. Tuul puhub öösel põhjakaarest, päeval pöördub lõunakaarde ja on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -2..-8, selgema taeva all langeb -10°C ümbrusse.

Reedel liigub üle Soome madalrõhulohk ja selle piirest võib niiskust ka meile jõuda. Nõrka lund sajab eelkõige päeval. Tuul puhub läänekaarest ja päeval veidi tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -7..-12, selgema taeva all langeb -15°C-ni, päeva jooksul tõuseb -2..-8°C-ni, saartel võib 0°C ümbrusse tõusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles