Nädala lõpp toob kuni 33 kraadi sooja

Madis Järvekülg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuum ilm sunnib inimesi end veega karastama.
Kuum ilm sunnib inimesi end veega karastama. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigi ilmateenistuse prognoosi järgi on nädala viimased päevad, Mandri-Eestis ka esmaspäev, suurema sajuta, väga kuumad ja võrdlemisi vaiksed. Teisipäeval on aga oodata äikest ja vihmasadu.

Järk-järgult tõusva temperatuuri foonil ei jõua õhk öösiti ka jahtuda ning leevendust tuua. Eelkõige linnatingimustes on selliseid ilmaolusid raskem taluda.

Reede on kõrgrõhkkonna servas enamasti selge taevaga. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Sooja on öösel 13-19, päeval 27-30 kraadi. Meretuulega rannikul on jahedam.

Laupäevaks jõuab kõrgrõhkkond Eesti kohale. Ilm on vaikne ja sajuta ning taevas on enamasti selge. Sooja on öösel 10-15, rannikul kuni 19 kraadi, päeval 27-31 kraadi. Briisituulega rannikul on lahedam.

Pühapäeval suundub kõrgrõhkkond aeglaselt Venemaa poole. Öö on selge. Päeval tekib laiguti pilverünki, aga sajuhoogude võimalus jääb alla 25 protsendi. Üksnes õhtul suureneb saartel hoovihma ja äikese tõenäosus kuni 50 protsendini. Tuul puhub idakaarest ja on võrdlemisi nõrk. Sooja on öösel 15-20, päeval kuni 33 kraadi. Värskendust pakub vaid saarte rannikul kagutuul ja põhjarannikul briisituul.

Esmaspäeva öö on mandril sajuta ja mõõduka kagutuulega. Saartel muutub kagutuul tuntavamaks ja võib ka vihmahooge tulla. Sooja on 16-21 kraadi. Päeval läheneb Läänemerelt madalrõhulohk. Tänase prognoosolukorra põhjal sajab Saaremaal, Hiiumaal ja Väinamere ümbruses juba ennelõunal hoovihma ja on äikest, mandri lääne- ja põhjaserval on sajuhooge ja äikest oodata pärastlõunal, sügavamale sisemaal aga alles õhtul.

Kui madalrõhulohu ja ühes sellega sajuhoogude liikumine aeglustub, siis lükkub ilmamuutus 6-12 tunni võrra hiljemaks. Puhub võrdlemisi nõrk kagutuul, äikese ajal on tugevate puhangute oht. Sooja on 28-32 kraadi, sajuhoogude all langevad temperatuuripügalad alla 25 kraadi.

Teisipäevaks suureneb madalrõhkkonna surve nii lääne kui põhja poolt ning vihma tõenäosus ja äikeseoht tõuseb 50-75 protsendini. Tuul pöördub edelasse ja päeva jooksul vahetub õhumass pisut lahedama vastu. Sooja on öösel 16-21 ning päeval 22-27 kraadi. Ida-Eestis tõuseb temperatuur veel 30 kraadi ümbrusse.

Kolmapäeva öösel sajab eemalduva madalrõhulohu järel hoovihma ja võib äikest olla. Päeval on tõusva õhurõhu foonil sajuhooge harvem. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Sooja on öösel 13-18, päeval 22-27 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles