Rannalt päästetud vaalad ujusid taas kaldale

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannalt päästetud vaalad ujusid taas kaldale.
Rannalt päästetud vaalad ujusid taas kaldale. Foto: AP / Scanpix

Austraalia läänerannikul aitasid looduskaitsjad ja vabatahtlikud kümme vaala tagasi ookeani, kuid kõigest päev hiljem avastasid kohalikud üheksa kaldale uhutud isendit.

Eile märkasid kohalikud Hamelini lahe rannal umbes 80 vaala, kellest kümme õnnestus päästa. Kohalikud elanikud abistasid päästjaid, hoides loomi niiskena ja otsides mooduseid, kuidas neid tagasi vette liigutada, vahendas AFP.

Päästjad kasutasid 11 elusoleva vaala transportimiseks veoautosid ja kraanasid, et viia loomi ranna nendesse piirkondadesse, kus neid saaks paremini sügavamasse vette lasta.

Ühte vaala päästa ei suudetud, kuid kümme ülejäänud isendit õnnestus tagasi ookeani aidata.

Täna märkas rannapatrull aga üheksat vaala, kes olid taas Hamelini ja Augusta lahe kaldale uhutud. Looduskaitsjate kinnitusel on kaks neist surnud, ühte on rünnanud haid ja ülejäänuid ei õnnestu tõenäoliselt päästa.

Viimastel kuudel on Tasmaania vetes surnud enam kui 400 vaala, kuid teadlased ei oska aimata, mis võib olla veidra käitumise põhjuseks.

Novembris hukkus üle 150 grinda pärast Tasmaania asustamata läänerannikule lõksujäämist. 48 kašelotti suri jaanuaris Perkins Islandi lähedal asuval leetseljakul.

Delfiinide massilist randadele jõudmist esineb Austraalias ja Uus-Meremaal perioodiliselt aegadel, mil nad Antarktika lähistel rändavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles