September võib üllatada tavalisest soojema ilmaga

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oodata on soojemapoolset septembrit
Oodata on soojemapoolset septembrit Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Septembrikuu tuleb muutliku ilmaga, nagu möödunud suvekuudki, ent tervikuna võib tarkusekuu tänu kuu keskel valitsevatele soojematele ilmadele kujuneda tavapärasest soojemaks, seisab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) kuuprognoosis.

Atlandi tsüklonid liiguvad septembris sageli üle Põhja-Euroopa ja toovad Läänemere ümbrusse aeg-ajalt vihma ja soojemat õhku, kirjutab EMHI oma kodulehel.

Tsüklonite vahel tugevneb lühiajaliselt kõrgrõhkkonna mõju ja ühes kuivema õhuga jõuab meile loode poolt ka jahedust. Esimene ports jahedust jõuab siia juba 6. septembril. Temperatuurifoon muutub aga kiiresti ja juba 10. septembri ilm maheneb ning päevane õhutemperatuur tõuseb 20 kraadi ümbrusse.

Kuu teisel kolmandikul on valdavaks edelavool, milles saabuv õhk on tavapärasest veidi soojem. Kuu lõpu poole tungib aga tihedamini jahedam õhk Läänemere äärde ja selgematel öödel võib sisemaal õhutemperatuur alla 0 kraadi langeda.

«Kuu tervikuna võib tänu kuu keskel valitsevatele soojematele ilmadele kujuneda tavapärasest (norm 9,9 kuni 12,7 kraadi) veidi soojemakski,» prognoosib EMHI.

Sademeid tuleb normi (norm 64 kuni 86 mm) piires. Paaripäevased vihmased perioodid vahelduvad kuivematega, ent ka sajuvaba aeg võib kujuneda vaid paari-kolme päevaseks, sest kõrgrõhkkonna jõulisele tugevnemisele praegustel andmetel loota ei saa.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles