Mai tuleb väga muutliku ilmaga

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmapilved pukslevad.
Vihmapilved pukslevad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mai tuleb väga muutliku ilmaga, teatas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI) oma kuuprognoosis.

Kuu esimesel dekaadil on tugevam kõrgrõhkkonna mõju. Ilm on valdavalt päikeseline, kuid jahe ja öösiti võib sisemaal õhutemperatuur alla 0ºC langeda. Vaid 5. mai paiku jõuab Läämerele madalrõhkkond ja selle tihedam sajutsoon liigub üle Eesti ning seejärel tugevneb taas kuivema ilmaga kõrgrõhuala mõju.

I dekaadi lõpul ja II dekaadi esimesel poolel mööduvad Eestist ida ja lääne poolt madalrõhkkonnad ning ilm on ebastabiilne - sajuhoogude ja heitliku tuulega.

15. mai paiku tugevneb kõrgrõhuala. Ülekaalus on sajuta ilmad. Selgineva taeva all pole välistatud öökülmaoht ja päevad on enam päikeselised. Õhutemperatuur tõuseb päev-päevalt kõrgemale.

III dekaadil jääb Eesti kõrg- ja madalrõhkkondade servaaladele. Kahe erineva rõhuala piirimail kujunev lõunavool võib meile aeg-ajalt suvist sooja kanda. Sadusid on harva, kuid vahete-vahel üle liikuvaist rünksajupilvedest võib intensiivseid vihmahooge tulla. Hoovihmade tõttu võib kuu summaarne sajuhulk kujuneda sarnaseks paljuaastasele keskmisele (norm 30 kuni 53 mm), ehkki sajupäevi tuleb tavalisest vähem ja enam on päikesepaistet.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane (norm 7,4 kuni 11,5ºC), Lõuna- ja Ida-Eestis tavapärasest kõrgem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles