Metssead tegid õunapuuaias puhta töö

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga.
Metssiga. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

«Kirbust karuni on Eestis kõik loomad kaitstud, aga kes kaitseb inimest?!» küsib Muhu Mõisaküla Palmi talu peremees Uudo Kõvamees, kes avastas lume sulades, et metssead on kogu tema suure ja korras aia üles sonkinud.

Kõvamehe ajas tõeliselt vihaseks see, kui ta kevadel pärast lume sulamist avastas, et metssead on sonkinud üles kogu tema 1800-ruutmeetrise aia, kirjutab Saarte Hääl.

«Nad tulevad juba tuppa!» kurdab Kõvamees, näidates seatempude tagajärgi otse magamistoa akna all.
Palmi talu peremees ütles, et kui tema oma maal mõnele loomale viga teeb või ämbritäie kütust maha valab, on kohe kuri karjas ja trahv soolas. Samas ei kaitse peremeest metsloomade eest keegi ning samuti ei ole tal kusagilt hüvitist loota.

Uudo Kõvamehe sõnul oli tema suur ja korras aed aastatepikkuse kätetöö tulemus. Käsitsi sai koristatud kive ning viimastel aastatel oli juba kogu maa-ala võimalik murutraktoriga niita.

«Millise masinaga selle aga nüüd korda saab?» oli Kõvamees nõutu. Ta on mitmed ööd ka ise sigu passinud, kuid loomad tungisid aeda kolm korda ning seda pimedal ja vihmasel ööl. Tehtud kahju ulatus selgus siis, kui lumi ära sulanud oli.

Abi loota ei ole

Keskkonnaameti kodulehel on kirjas kõik, kes saavad riigilt hüvitist küsida, kuid eraisikule metssigade tehtud kahju paraku ei hüvitata.

Märtsi lõpus käis olukorraga tutvumas keskkonnainspektor, kuid kuna mingi rikkumisega tegemist ei olnud, ei olnud temal ka võimalik midagi muud soovitada, kui et peremees pöördugu jahimeeste poole.

Muhu jahiseltsi juhataja Heinart Laaneväli ütles Saarte Häälele, et käis Uudo Kõvamehe maadel olukorraga tutvumas, kuid paraku ei saa ka jahimehed midagi teha. Kõikides aedades ja hoovides ju ometi valvet pidada ei jõua. Laaneväli soovitas valdustele aia ümber teha või panna sigade hirmutamiseks välja ohulindid. «Sügisel tulevad ajujahid ja küll me neid sigu siis ka karistame,» lubas Laaneväli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles