Kodukaku pereelul saab veebis silma peal hoida

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukakud.
Kodukakud. Foto: Peeter Langovits

Alates tänasest saab veebikaamera vahendusel jälgida, mida teeb oma pesaõõnes tänavune aasta lind kodukakk.

Kuu aega tagasi paigaldati Läänemaal kodukaku õõnsusesse väike kaamera, mis infrapunavalguse abil õõnsuses toimuva nähtavaks teeb, teatab ornitoloogiaühing. Kodukaku askeldusi saab jälgida veebilehelt http://www.eoy.ee/kodukakk/kakukaamera/.

Kakud harjusid kaameraga kiiresti ning nad kasutavad õõnsust meelsasti päevaseks
tukastamiseks.

Kuigi pesitsemise alguseni on jäänud veel vähemalt kuu aega, saab enne seda segamatult jälgida kodukaku toimetamisi. Lind lahkub õõnsusest tavaliselt 20-40 minutit pärast päikeseloojangut ja tuleb tagasi 40-60 minutit enne päikesetõusu.

Esimeste sulailmade aegu teevad kodukakud juba ka häält ja märtsi lõpus alustab paar loodetavasti samas õõnsuses ka pesitsemist.

Kodukakud pesitsevad parkides, vanades talupuistutes ja mujal inimasustuse lähedal, kus on pesitsemiseks sobivaid õõnsuseid. Eestis pesitseb 1000-2000 paari kodukakkusid.

Aasta lind 2009 projekti raames selgitatakse linnusõprade abiga kodukaku levikut, uuritakse tema toitumisharjumusi, kogutakse kakufolkloori, korraldatakse laste joonistusvõistlus ning püütakse meedia ja trükiste vahendusel kodukaku tegemisi inimestele lähemale tuua.

Aasta alguses avati kodukaku veebileht, kust leiab teavet nii kodukaku kui tema Eestis elavate sugulaste kohta, lisaks saab edastada enda kodukakuvaatlusi ning nimetatud lehel ilmuvad kõik aasta jooksul valminud uudised ja materjalid kodukaku kohta.

Kodukaku veebikaamera paigaldamisel ja pildi edastamisel on EOÜ partnerid
EENet, keskkonnaamet ja SA Silma Märgala.

Eesti Ornitoloogiaühing on aasta lindu valinud juba 1995. aastast alates.
Aasta linnu projekti eesmärgiks on laiemalt tutvustada mõnd linnuliiki, keda enamik inimesi tunneb, kuid kelle tegemiste kohta vähe teatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles