ERR: talvised ilmad teevad Eestisse naasnud rändlindude elu raskeks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rändlinnud Vändra lähedal põllul.
Rändlinnud Vändra lähedal põllul. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Enne talviste ilmade tagasitulekut jõudsid Eestisse tagasi lennata mitut liiki rändlinnud, kelle elu mahasadanud lumi ja miinuskraadid nüüd raskeks teevad, aga näiteks värvulised saavad inimeste abil kuni soojalaineni hakkama.

Ornitoloogid soovitavad autojuhtidel olla ettevaatlik, sest linnud kogunevad toiduotsingutel maanteede äärde, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Lõuna- ja Kesk-Eesti põllud on praegu rabahanede lemmikpeatumiskohtadeks ja ehkki lumine põld just palju kõhutäidet ei paku, aga erinevalt värvulistest, saavad haned paremini hakkama.

«Eks nemadki ole nõutud, mida sellise lumega peale hakata, aga nemad saavad paremini hakkama ja eks nad ole Lääne-Euroopa põldudel endale rasva naha alla söönud, hanede pärast ei maksa muretseda,» rääkis Tallinna linnuklubi juhatuse liige Meelis Uustal.

Tõeline linnusõber kalendrist ei hooli, vaid lähtub ilmast ning linnusöögimaja veel kokku ei paki ja vastutasuks võib näha selliseid linnuliike, kes jaanuaris ja veebruaris linnumajas ei käinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles