Aasta linnud saabusid Eestisse erakordselt vara

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väiketüll.
Väiketüll. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta linnud väiketüll ja liivatüll jõudsid sel aastal Eestisse rekordiliselt varakult. Ka teised rändlinnud hakkasid juba nädalate eest Eestisse saabuma.

Eesti Ornitoloogiaühing valis Aasta linnuks 2012 tüllid ehk liigipaari väiketüll ja liivatüll. Mõlemad tülliliigid on rändlinnud, kes veedavad oma talve Aafrikas: liivatüll Loode-Aafrikas Atlandi ookeani rannikul ning väiketüll Ida-Aafrikas lõuna pool Sahara kõrbe.

Esimesi liivatülle kohati käesoleval kevadel 18. märtsil Sõrves Saaremaal. Liivatülli keskmine varaseim saabumine Eestisse on 25. märtsil. Väiketülli kohtamine 17. märtsil Ilmatsalus Tartumaal on selgelt rekordiline, sest selle liigi paljude aastate keskmine saabumisaeg Eestisse on 15. aprill.

«Mis puudutab lindude rännet, siis alati on igal liigil etteruttajad. See on kindlasti üks põhjus, miks nad on nii vara saabunud,» rääkis aasta linnu projektijuht Jaanus Aua. «Teine ja peamine põhjus peitub ilmselt selles, et lõunapoolsetel aladel on ilmastikuolud sedavõrd soodsad, et nö rändemass istub kusagil lähipiirkonnas ja ootab ilma paranemist meil või Skandinaaviamaades.»

Aua rääkis, et liivatülle on tänavu nähtud oluliselt rohkem kui väiketülle, sest nemad on varasemad saabujad. Kohal on juba ka teisi linde.

«Rändlindude saabumine sai alguse nädalaid tagasi, kui läänesaartele jõudsid kiivitajad, põldlõokesed ja kuldnokad. Esimese rändelaine liigid on levinud juba üle kogu Eesti,» rääkis Aua. «Praktiliselt igas Eestimaa nurgas võib näha kuldnokka, põldlõokest, kiivitajat ja nii edasi.»

«Kevade alguseks on sel aastal enamus linde kohal,» kinnitas ta, lisades, et teise rändelaine linnud peaksid meile samuti üsna pea jõudma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles