Praegu on hea aeg virmaliste nägemiseks

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised Andineemel.
Virmalised Andineemel. Foto: Postimehe lugeja

Klimatoloog Ain Kallise sõnul on praegu hea aeg virmaliste nägemiseks, sest ööd on pimedad ja taevas pilvitu.

«Virmaliste nägemiseks on vaja kolme asja. Et enne oleks magnettorm ja see oli paar päeva tagasi, kui väikeste vahedega oli mõõdukas torm,» rääkis Ain Kallis. Teiseks peab olema pime aeg ning kolmandaks on vaja, et taevas oleks selge. «Viimased ööd on olnud selged, nii et praegu on täiesti head võimalused virmaliste vaatamiseks,» kinnitas Kallis. Klimatoloogi sõnul imestas ta endamisi, miks keegi pole virmalistest teatanud, aga nüüd siis antigi sellest teada.

Kui on huvi virmalisi näha, soovitab Kallis linnast lahkuda, et tänavavalgustus ei segaks. Ka võib nende nägemist takistada kuuvalgus. «Kui on ikka täiesti pimedad ööd, siis peaks olema virmalisi näha,» lubas Kallis. Ta selgitas, et virmaliste nägemine sõltub ka laiuskraadist. «Näiteks Põhja-Norras ja Alaskal on umbes 95 protsendil pimedatest öödest võimalik virmalisi näha, Helsingis on see viiel protsendil öödel,» rääkis klimatoloog.

Kallise sõnul on Tõraveres soomlaste paigutatud magnetomeeter, mis registreerib virmalisi ja mis olevat väidetavalt kõige lõunapoolsem selline aparaat. «Me oleme tänu sellele saanud teavet, et Tartu kohal on virmalisi ka siis, kui me neid ei näe, sest pilved on ees,» rääkis Kallis.

Virmaliste sagedusest rääkides pakkus Kallis, et pigem on neid viimastel aastatel olnud vähem, sest magnettorme on vähem ja päikeseaktiivsus on madalam olnud. «Mina nägin neid varem suhteliselt sageli, aga viimastel aastatel ei tule kordagi meelde, et oleks neid näinud, isegi kui olen maal olnud,» tunnistas teadlane.

Millal võiks olla järgmine hea aeg uuesti virmalisi näha, Kallas öelda ei osanud. «Virmaliste nägemine sõltub päikesest. Kui on magnettormid ja need pursked on suunatud Maa poole, siis on meil üpris suur võimalus näha virmalisi. Aga magnettormide ennustamine on palju raskem kui ilma ennustamine,» tõdes Kallis.

Väga tugevate magnettormide puhul võib virmalisi näha ka lõunapoolsetel laiustel, näiteks isegi Itaalia pealinnas Roomas. «See tekitab seal paanikat, sest nemad ei tea, mis asi on virmalised. Meie oleme neist kuulnud ja kui midagi taevas sähvib, siis teame, mis asi see on,» rääkis Kallis.

Postimehe lugeja Jüri Voit saatis foto virmalistest. Pilt on tehtud 12. märtsil Harjumaal Andineemes.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles