Peipsi jääle mineku piiranguid leevendatakse

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamehed Peipsi järvel. Foto on illustreeriv.
Kalamehed Peipsi järvel. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

Politsei- ja piiirivalveameti (PPA) Lõuna ja Ida prefektuurid leevendasid täna Peipsi jt veekogude jääle mineku piiranguid, manitsedes siiski kõiki jääle minejaid ettevaatusele.

Alates tänasest võib minna Peipsi järvele nii jalgsi kui ka maastikusõidukitega, seda Mustvee linnast lõuna suunas kuni Pihkva järveni, piirirežiimi ala tähisteni, teatas PPA Lõuna prefektuuri pressiesindaja.

Järvel on piirirežiimi ala tähistatud kollaste hoiatussiltidega 100 kuni 200 meetriste vahedega. Lõuna prefektuur manitseb olema tähelepanelik ja vältida hoiatussiltidest edasiliikumist keelatud piirirežiimi alale.

Endiselt on keelatud järvejääl liikumine mistahes transpordivahenditega Piirissaare ja Uhtinina vahelisel alal, Salusaarele ligemale kui 100 meetrit ning ojade ja jõgede suudmetele lähemal kui 20 meetrit. Järvejääle on keelatud minna sõidu- ja veoautodega ning traktoritega.

«Mitme maastikusõidukiga jääl liikudes hoidke kindlasti turvalist pikivahet, mis võimaldaks õigeaegset pidurdamist. Teekonna valikul eelistage juba sõidetud jälgi ning vältige rüsijääd või selle ületamist, sest seal on jäätumine kohati ebaühtlane. Ka sõidukiiruse osas arvestage jää struktuuriga vältimaks õnnetusi,» soovitas Lõuna prefektuuri piirivalvekapten Mati Mikson.

Tänasest leevendas ka Ida prefektuur Peipsi järve jääle minekut Ida-Viru maakonna piires, kuid mitte lähemale ajutisele kontrolljoonele kui 200 meetrit jalgsi ja maastikusõidukitega (kaasa arvatud isevalmistatud sõidukitega).

Tänasest on lubatud minna Narva veehoidla jääle Kulgu sadamast 3 kilomeetri ulatuses ülesvoolu kuni 1 kilomeetri kaugusele Eesti Vabariigi poolsest kaldast, kuid mitte lähemale ajutisele kontrolljoonele kui 50 meetrit jalgsi ja mootorsaanidega.

Küll aga on keelatud Peipsi järve jääle ja Narva veehoidlale väljumine sõidu- ja veoautodega ning traktoritega.

Ohutu jääl liikumise meelespea kaluritele

Ida prefektuuri piirivalvebüroo juht piirivalvekolonel Aimar Köss tuletas kalastajatele meelde, et jalgsi järvele väljumine ja tagasitulek on soovitav registreerida lähimas kordonis. Transpordivahenditega  väljumine ja tagasitulek Peipsi järvele kaugemale kaldast kui 1 kilomeeter on registreerimine kohustuslik. Kordonite kontaktandmed on Vasknarva kordon (333 1650), Alajõe kordon (333 1660), Narva kordon (3331580) ja Mustajõe kordon (333 1630). Aimar Köss pani kalastajatele südamele mitte ligineda rüsijääle ning kindlasti olla periooditi ühenduses ka oma lähedastega, kes oleksid samuti kalastaja asukohaga kursis.

• Järvele minnes tuleks kaasa võtta laetud mobiiltelefon, milles on olemas kordoni kontaktnumber. Lisaks tuleks  enese turvalisuse tagamiseks kaasa võtta ka navigatsioonivahend ja jäänaelad.
• Võimalusel ärge minge järvele üksinda. Ühes kaaslastega järvele minekul hoidke üksteise nägemiskaugusesse, et õnnetuse korral kaaslased teid märkaksid ja saaksid vajadusel abi kutsuda või seda ise osutada.
• Järvejääl transpordivahendiga liigeldes tuleb hoida ohutut vahemaad sõidukite vahel.
• Riietuda soojalt ja vastavalt ilmaprognoosile
• Külmarohi ja selle manustamine jätke koduseks tegevuseks kalasaagi kaalumise juurde.

Jääoludega saab tutvuda enne järvejääle minekut politsei- ja piirivalveameti koduleheküljel. Ühtlasi tuletab Lõuna prefektuur meelde, et järvele väljumine transpordivahendiga tuleb alati registreerida lähimas kordonis. Kordonite kontaktid leiab samuti politsei- ja piirivalveameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles