Järgmine täielik kuuvarjutus tuleb aastal 2015 ja päikesevarjutus 2126

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesevarjutus Lihulas
Päikesevarjutus Lihulas Foto: Tiit Kaljuste

Tänavu ei ole Eestis näha märkimisväärseid suurtaevakehade varjutusi.

Selge ilma korral saavad astronoomid vaadelda vaid õrna poolvarjulist kuuvarjutust 28. novembril, järgmine Eestis vaadeldav täielik kuuvarjutus tuleb aastal 2015 ning täielikku päikesevarjutust peab ootama üle sajandi ehk aastani 2126.

«Tänavuse novembri poolvarjutuse korral langeb Kuu heledus väga vähe,» selgitas Tõravere observatooriumi tähefüüsika töörühma teadur Alar Puss BNSile.

Esimene eelolev osaline kuuvarjutus, mille käigus Kuu satub osaliselt ka Maa täisvarju, toimub Eestis vaadeldavana alles 25. aprillil 2013. Kuigi varjutus on Eestis nähtav, on see sedapuhku vähe märgatatav, kuna varjutuse faas on väga väike ja nähtus kestab alla poole tunni.

Sarnane «riivav», kuid poolvarjuline kuuvarjutus, mis kestab umbes pool tundi, toimub ka 2013. aasta 25. mail. «Eestis see nähtav ei ole ja kui olekski, peaks nähtuse nägemiseks seda pigem ette kujutama, sest ka suurefaasiline poolvarjuline kuuvarjutus on päris halvasti vaadeldav nähtus,» märkis täheteadlane Puss.

Ajaliselt lähimat täielikku kuuvarjutust saab Eestis selgema ilma puhul vaadelda 28. septembril 2015. aastal hommikupoole ööd.

Tõravere observatooriumi andmetel saab päris suure faasiga osalist päikesevarjutust Eestist näha 20. mail 2015 aastal, kui Kuu katab siinmail peaaegu 80 protsenti päikese pindalast.

Järgmist rõngakujulist päikesevarjutust näeb Eestis 11. juunil 2048, mil see on vaadeldav Eesti edelaosas. Täielikku päikesevarjutust tuleb oodata kauem, sest seda saab Eestis näha alles 2126. aasta 16. oktoobril ning sedagi vaid Eesti kirdepoolses osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles