Ilmajaam hoiatab öösel saabuva tuisu ja tormi eest

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine vaade Tallinnale.
Tormine vaade Tallinnale. Foto: Keith ja Kristina

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut hoiatab öösel saartest algava tormi ja tuisu eest, mis võib kõige enam pahandust tekitada saartel ja Lääne-Eestis ning tõsta Pärnus merevee taseme üle kriitilise piiri.

Järjekordne väga äge tsüklon toob meile sadu ning paisutab tuule tormiks. Tsükloni eel langeb õhurõhk väga kiiresti ja tuul on tugevnemas.

Läänemerel tõusevad puhangud juba täna hilisõhtul 25 m/s, Lääne-Eesti saartel tugevneb öösel lõuna- ja kagutuul 18, puhanguti 23, sisemaal hommikuks puhanguti 15 m/s.

Keskööks jõuavad paksud sajupilved Saaremaale ja Hiiumaale ning toovad lund ja lörtsi. Hommikuks muutub sadu intensiivseks ja laieneb üle Eesti, teeb tuisku.

«Sedakorda võib see torm pahandust teha eelkõige saartel, sest kõige tugevam tuul on just Saaremaa rannikul, ka Hiiumaa läänerannikul, ka Pärnu ja Läänemaa rannikul on puhangud kuni 28 m/s,» sõnas sünoptik Taimi Paljak.

«Hommikune tiheda liiklusega töölesõidu aeg võib väga kehvade tingimustega olla, sest just hommikuks muutub sadu intensiivsemaks, tuul on tugev, nähtavus halb. Rohkem sajab Läänemaal, Pärnumaal, osalt ka Valgamaal,» hoiatas ta.

Sadu algab Saare- ja Hiiumaal ning levib hommikuks pea kõikjale. «Sedapuhku on kõige paremas seisus Virumaa, kuhu sadu ja tuul jõuavad kõige hiljem.»

Homme päeval on aga tsüklon ikka väga äge, liikudes keskpäevaks Stockholmi lähistele ja õhtuks üle Botnia lahe Soome rannikule, hoiatab EMHI. Eestis on ennelõunal sadu veel intensiivne, keskpäeva paiku saab tugevam sadu läbi ja sadu läheb üle lörtsiks ja vihmaks. Jäiteoht on aga suur. Jätkub ka lõuna- ja edelatuule tugevnemine, nii et sisemaal tõusevad puhangud 20, rannikul 25-28, saartel kuni 30 m/s.

Merevee tase tõuseb kiiresti

Kiire õhurõhu languse ja tugeva edelatuule tõttu hakkab homme ennelõunal kiiresti tõusma merevee tase, mille maksimum peaks saabuma kella 18-19 paiku. Siis võib see tõusta ka üle kriitilise, 160 cm piiri. «Tõenäoliselt tuleb vesi Pärnus rannaaladele-parkidesse, aga majadesse ei tohiks veel tulla. Arvutused on pluss-miinus 10 sentimeetrit, nii et äärmisel juhul võib ka 170 cm-ni tõusta, aga mitte kõrgemale.»

«Siis tasapisi kella 21-22 paiku hakkab merevee tase jälle langema,» lisas Paljak.

Torm käib meist sedapuhku üle kiiresti - homme hilisõhtul taandub see juba Soome ja hakkab nõrgenema, tormised tuuleiilid vaibuvad ning ka veetase alaneb tasapisi. «Maksimaalsed puhangud tulevad homme keskpäeval, õhtuks annavad kõige tugevamad iilid juba järele. Tuul on tugev veel ka neljapäeva öösel tugev tuul, aga mitte enam 25-30 m/s,» ütles Paljak.

Seekordse tormi järel õnneks uut samasugust tulemas pole. Selle kannul käib tsüklon, mis peaks aga meist reedel veidi lõuna poolt mööda minema. «Pigem läheb ilm kargemaks. Praeguse trajektoori järgi peaks tsüklon minema üle Leedu-Läti ja tooma meile sadu pigem lörtsi ja mõõduka lumena, suurem sadu jääb lõuna poole,» rääkis Paljak.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles