Homne torm toob jahedama temperatuuri

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm.
Torm. Foto: Andres Haabu

Kui tsüklon nimega Patrick jõudis Ameerika rannikult Eestisse paari päevaga ning on tänaseks ajalugu, siis praegu Briti saarte lähedal tegutsev tsüklon Robert peaks pärale jõudma homme, tuues kaasa jahedama õhutemperatuuri.

Tartu Ülikooli meteoroloogia ja klimatoloogia dotsent Piia Post rääkis, et jõulude ajal Eestis segadust külvanud tsüklon Patrick sai alguse 24. detsembril Ameerika rannikul ning jõudis Eestisse esmaspäeval.

«Ta liikus kohati 200 km/h, aga see on tormi enda liikumise kiirus, mitte tuule kiirus,» selgitas Post. «Patrickust oli meie kohal ainult madalrõhulohk ja tegelikult oli üks osa Patrickust lausa orkaan.»

Post seletas, et orkaaniks saab ilmastikunähtust nimetada siis, kui tuulte kiirus on ligi 34-35 m/s. Seevastu meil registreeriti vaid puhanguid 30 m/s. Patrick on Posti sõnul aga tänaseks juba ajalugu ja tänasel ilmakaardil teda enam sisuliselt ei ole.

«Patricku teekond oli pikk. Tavaliselt nad nii kaugelt ei tule ja see näitab, et ta oli erakordne,» rääkis Post. «Aga, kui nad mandrile jõuavad, siis nad kaotavad oma kiiruse ja hakkavad täituma.» Hetkel valitseb Eestis tsüklon nimega Quirin.

«Kuna temperatuuri gradiendid (muutusastmed - toim) on sellisel aastaajal väga suured, siis tekib tsükloneid ohtrasti,» seletas Post. Nimelt on peale Quirinit tulemas Briti saartest lääne pool tekkinud tsüklon Robert, kes peaks Eestisse jõudma homme.

«Robert on praegu Briti saarte kohal, see torm ei ole kah väga nõrk,» märkis Post. Ta seletas, et tsükloniga kaasnevad külm ja soe front ning praegu oleme me Robertiga kaasnevas soojas sektoris.

«Kui külm front järele jõuab, siis läheb külmaks,» sõnas Post, selgitades, et see peaks juhtuma ööpäeva jooksul. «Ta kukub üsna kiiresti ilmselt.» Post lisas, et tsükloneid on tulemas veel palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles