27. detsembri soojarekord purunes

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine ilm Pirital.
Tormine ilm Pirital. Foto: Andres Haabu

Täna on üle aegade kõige soojem 27. detsember, EMHI andmetel on Tallinnas täna ennelõunal mõõdetud 8,8 ja Tartus 9,2 kraadi. Sooja toonud tormitsüklonite jadas on kolmas meieni saabumas homme.

«Tänase kuupäeva rekord on kindlasti löödud, eilsed purunesid ka,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain.

Senise 27. detsembri soojarekord oli Tallinnas +5,8 ning Tartus +5,9 kraadi.

Kogu detsembrikuu soojarekordit hoiab praegu 2006. aasta 6. detsember, kui Tartus oli 11,5 ja Tallinnas 10,7 kraadi.

«Tänased temperatuurid võivad aga veel muutuda – päev alles noor,» ütles Merilain.

Nii on eile meil möllanud torm Patrick juba ammu silmapiiri taha kadunud ja tänast ilma kujundab tormitsüklon Quirin. Merilaini sõnul pole see eilsest tormist võimsam.

«Järgmine tsüklon Robert on tulekul, see tuleb veel lõunapoolsemalt, kese riivab Šotimaad ja siis tuleb Norra rannikule, meie kardame, et äkki sel tekib veel üks osatsüklon. See võib meile ohtlikku tuult tähendada, aga esialgu on prognoosis edelatuul kuni 27 meetrit sekundis,» rääkis Merilain.

Ka täna on tuul veel tugevnemas. «Tänase päeva maksimum pole veel kätte tulnud. Loodetuulega tulevad kõige tugevamad iilid. Pakri poolsaare otsas on mõõdetud tuult iiliti ligi 29 m/s, Pirital 26,3 m/s käes. Aga karta on, et lähimate tundide jooksul võib põhjarannikul iiliti 30 m/s ära käia, lõuna pool on täna natuke rahulikum, samuti ka läänerannikul,» rääkis Merilain. Näiteks Pärnus on praegu tuuleiilid kuni 21 ja Valgas 18,4 m/s. «Eile olid iilid ikka palju tugevamad.»

EMHI sünoptikud prognoosivad, et homme pakub vaiksemat ilma üle Läänemere ruttav kõrgrõhuhari, mis tähendab, et korraks saab hinge tõmmata ja päevavalguses eelmise kahe tormi kahjud üle vaadata. Ilm tuleb vähese ja vahelduva pilvisusega, peamiselt sajuta. Puhub läänekaare tuul 6–12, õhtul saartel edelatuul kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on 0–4 kraadi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles