Ilmade jahenedes võib Soomaa muutuda liuväljaks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaa rahvuspark. Pilt on tehtud eelmise suurvee ajal.
Soomaa rahvuspark. Pilt on tehtud eelmise suurvee ajal. Foto: Anu Jürisson

Kui jõulude eel on vesi kerkinud paljudes jõgedes, siis veteväljad laiuvad juba ka Soomaa luhtadel, mistõttu võib ilmade jahenedes muutuda Soomaa suureks liuväljaks.

«Vett on tunduvalt rohkem võrreldes tavaolukorraga,» rääkis Soomaa looduskeskuse juhataja Triin Saluste. «Vesi on luhtade peal ja metsade all. Külastajale on avanemas päris huvitav pilt.» Kedagi veel kanuuga vetel sõitmas näha ei olevat.

Üleujutuse põhjus on Saluste sõnul selles, et palju on sadanud ja kuna piirkonnas on palju jõgesid, siis vesi hästi ära ei mahu. Lisaks tulevat vett juurde Sakala kõrgustikult. Saluste sõnul on talvist suurvett olnud mitmetel aastatel.

«Meil on varemgi detsembris või jaanuaris olnud uputus. Viimane suurem talvine üleujutus oli 2005. aastal. Ei tahaks öelda, et see väga haruldane on,» sõnas Saluste.

«Me siin salamisi loodame, et võiks külmaks minna ja jäätuda ja siis meil oleks korralik liuväli,» rääkis Saluste. «Siis hakkab veetase alla minema ja jää jätab tühikud. Mõnel aastal on jää murdunud ja siis on näha seelikuid ümber puu. Ootame seda aega. Kui külmaks ei lähe, siis vesi võib lihtsalt minna oma teed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles