2012. aasta algus on Euroopas keskmisest soojem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2012. aasta algus on Euroopas keskmisest soojem
2012. aasta algus on Euroopas keskmisest soojem Foto: SCANPIX

USA ilmateenistuse WSI (Weather Services International) andmetel tuleb 2012. aasta algus Euroopas keskmiselt soojem.

WSI ennustus käib aasta esimese kolme kuu kohta ehk jaanuarist kuni märtsi lõpuni, edastab Reuters.

WSI juhtivmeteoroloogi Todd Crawfordi kinnitusel on tavapärasest soojema ilma põhjuseks kliimailming, mis möödunud ja paaril varasemal aastal tekitas keskmisest külmemad talved.

«Viimasel paaril aastal on Põhja-Atlandi ostsillatsiooni NAO-indeks olnud valdavalt negatiivne. See tõi kaasa külmad talved. Nüüd aga domineerib positiivne NAO ning seda enamiku osa talvest,» selgitas Crawford.

WSI ennustuse kohaselt tuleb osades paikades Prantsusmaal, Hispaanias ja Portugalis siiski ette tavapärasest jahedamat ilma. Suurbritannias on 2012. aasta märtsis keskmisest märgatavalt jahedam.

Põhja-Atlandi ostsillatsioon ehk Põhja-Atlandi võnkumine (NAO,  North Atlantic oscillation) on õhurõhu tugevuse võnkumine erinevail aastail Atlandi ookeani põhjaosas.

Positiivne NAO-indeks toob endaga kaasa vihmase ja pehme talve Põhja-Euroopas, sest Atlandi ookeani niiske õhk jõuab kaugemale sisemaale. Vahemere-äärsetele maadel on aga põud ja ilus ilm.

Negatiivne NAO-indeks tekitab aga vihmase ja mägedes lumetormidega talve Vahemere ääres ning külma ja karmi talve Põhja-Euroopas.

Seda põhjustavad nõrgemad läänetuuled, mis ei vii niisket õhku mitte Põhja-Euroopa, vaid Vahemere kohale.

Põhja-Euroopas aga valitsevad sellisel talvel külmad kõrgrõhkkonnad, mis on kujunenud Venemaa kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles