Jõulud tulevad soojad ja vesised

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesine detsember
Vesine detsember Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain ütles Postimehele, et tänaste andmete põhjal võib öelda, et ilm läheb jõuludeks tänu uuele Atlandi tsüklonite seeriale vesiseks ja soojaks.

«Kui enne seda mõnel pool ka valge kirme maha tuleb, siis vihm ja soe tuul saab sellest kiiresti jagu,» sõnas Merilain.

Laupäeval läheneb Atlandi 50ndail laiustel tekkinud tsüklon ja selle kese saabub Läänemere lõunaosa kohale. Madalrõhkkonna kirdeservas tugevneb ida- ja kagutuul. Sadu algab vastu hommikut Edela-Eestist lume ja lörtsina, hiljem sajab ka vihma.

Päeval levib sadu üle maa, päeval on sadu ajuti intensiivne ning nähtavus halb. Öösel on -2..+3, päeval +1..+4 °C.

Pühapäeval liigub tsükloni kese piki Läänemerd põhja poole. Sajab vihma ja lörtsi. Tuul on lõunakaarest ja tugevam Soome ja Liivi lahe rannikul. Õhutemperatuur on +1..+3°C.

Esmaspäeval liigub madalrõhuala kese edasi põhja poole piki Soome läänerannikut. Sajab peamiselt lörtsi, sajuhood on ajuti tugevad. Tuul pöördub edelasse ja tugevneb, rannikul iiliti kuni 20 m/s. Õhutemperatuur on öösel -1..+2, päeval +1..+3°C.

Teisipäeval jätkub Lääne-Eestis sajune ilm veelgi kaugemale põhja liikunud tsükloni servas. Öösel puhub tugev edelatuul, päeval tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on Lääne-Eestis 0..+2, Kesk-, Lõuna- ja Ida-Eestis võib langeda -1..-3°C-ni.

Kolmapäeval püsib Läänemerel suhteliselt nõrk läänevool, mis toob vähest sadu Lääne-Eestisse peamiselt lörtsi ja vihmana, sisemaal võib ka veidi lund tulla. Sisemaal on öösel 0..-4, päeval 0..+3°C, saartel püsib plusspoolel.

Neljapäeval on Norra merele jõudnud järgmine aktiivne tsüklon, mis ületab Skandinaavia tõenäoliselt Trondheimi piirkonnas ja saabub Läänemerele. Sajab peamiselt saartel ja Lääne-Eestis. Lõunatuul tugevneb päeval. Sisemaal on 0..-5, saartel ja läänerannikul +1..+3 °C.

Reedel tsüklon Läänemerel nõrgeneb ja liigub nõrga madalrõhulohuna kagu poole. Kohati sajab väheke. Tuul on lõunakaarest. Sisemaal püsib 0..-5, saartel ja läänerannikul on 0..+4°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles