Detsember tuleb soe ja sajune

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembri esimene kolmandik lund ega talveilma ei too.
Detsembri esimene kolmandik lund ega talveilma ei too. Foto: Liis Treimann

EMHI prognoos lubab tavalisest soojemat ja sademeterohket detsembrit, jõulude kohta on muutliku ilma tõttu aga veel vara prognoose teha.

EMHi sünoptik Taimi Paljak ütles Postimehele, et sademeid tuleb tavapärasest enam, kuid lumelootust esialgu ei ole. Vähemalt kuu esimeses kolmandikus sajab peamiselt vihma, sekka ka lörtsi ning kui paaril päeval võibki lund tulla, sulab see maha sadades ruttu.

«Kuu esimese kümne päeva jooksul võib tulla 1-2 lühiajalist külmalainet,» ütles Paljak. See tähendab öösiti 3-5 külmakraadi, päeval jääb aga õhutemperatuur nulli lähedusse. Õhutemperatuur hakkab langema alates eesolevast nädalavahetusest. «Seitse-kaheksa kraadi sooje päevi enam ei tule, öösel on õhutemperatuur null või tsipake üle, päevaseks maksimumiks jääb 3-6 kraadi,» rääkis Paljak. Samas ei too lähiaeg ööpäevaringset külma püsimist, märkis ta. «Lähemad kümme päeva talveilma ja lund ei too,» kinnitas sünoptik.

Detsembri teises pooles on EMHI prognooside kohaselt oodata pehmet ja tugevate tuultega ilma. Jõulude kohta sünoptikud aga veel prognoose teha ei julge. «Praegu on olukord nii ebakindel, ilmaprotsessid muutuvad tohutult kiiresti, mis muudab isegi lähema viie päeva prognoosi küsitavaks,» selgitas Paljak.

Kogu kuu jooksul puhuvad väga tugevad tuuled, merel lubatakse tormi ning juba eeloleval ööl on Läänemerel ja rannikul oodata tuult tugevusega kuni 25 m/s. Järgmine ägedam tsüklon tõstab tuult ööl vastu pühapäeva, kui on samuti oodata kuni 25 meetrit sekundis puhuvat tuult, mis merel võib tugevneda kuni 28 m/s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles