Suvilaomanik avastas käimlast jalgpallisuuruse vaablaste pesa

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaablane.
Vaablane. Foto: Elmo Riig / Sakala

Saaremaal Kellamäel suvila kallal ehitustöid teinud mees avastas nädalavahetusel kuivkäimlast jalgpallisuuruse vaablaste ehk vapsikute pesa.

Pesa märkas ta möödunud laupäeval, kui läks käimlasse oma loomulikke vajadusi rahuldama, kirjutab Meie Maa.«Augul istudes juhtusin korraks üles vaatama. Silmasin lae nurgas ümmargust, umbes jalgpallisuurust vaablaste pesa,» kirjeldas suvilaomanik. Esimese hooga arvas mees, et pesa on tühi, aga hiljem fotoaparaadiga naastes ja välguga pildistades ilmusid vaablased pesa augu juurde.

Suvilaomanikule meenus, et kevadel võttis ta uue katuse tegemise käigus käimla ja kuuri vahelisest nurgast kivi välja. Tõenäoliselt nii tekkiski vaablastel võimalus käimlasse pääseda ning sinna lae nurka pesa ehitada.

Tartu ülikooli bioloogiaharidusega loodusemees ja loodusfotograaf Urmas Tartese sõnul vapsikud sama pesa teist korda kunagi ei asusta, mistõttu pesa sureb sügisel välja. Alles jäävad ainult paaritunud emased, kes augusti lõpus pesast välja lendavad. Septembri algul surevad ka nemad ning pesa hääbub. Kui pesas mingisugust askeldamist ei toimu, võib selle rahulikult maha võtta. Kui aga pesas paistavad veel nii-öelda töölisvapsikud, tasub veel kuu aega oodata, kuniks öökülmad käes ja lumi hakkab maha tulema.

Vaadanud Kellamäelt leitud pesast tehtud fotosid, arvas Urmas Tartes, et tegemist on ilusa vapsikute asustamiskohaga, mis vääriks võimalusel mõnes looduskoolis eksponaadi kohta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles