Jääl kõhutavad luiged ei tarvitse külmunud olla

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääl olevad luiged ei ole enamasti hädas.
Jääl olevad luiged ei ole enamasti hädas. Foto: Toomas Huik

Külmade ilmade saabudes hakkavad murelikud inimesed teatama väidetavalt jäässe kinni külmunud luikedest, kes tegelikult aga päästjate lähenedes minema lendavad.

Riikliku looduskaitsekeskuse Põlva-Võru-Valga regiooni loodusvaht Mati Urbanik on täheldanud, et kui külmaks läheb, hakkab tulema teateid väidetavalt jäässe külmunud luikedest, kirjutab Valgamaalane.

«Kui päästjad jõuavad luigele viie-kuue meetri kaugusele, tõusevad äsjased abivajajad lendu ja maanduvad mõnesaja meetri kaugusele,» rääkis Urbanik.

«Olen mitme teate peale välja sõitnud, ent kohale jõudes on selgunud, et lind on juba tuule tiibadesse saanud ja minema lennanud,» lisas ta.

Loodusvahi väitel võib eriti hommikupoolikuti veekogudel kössitavaid luiki tihti näha, kuid külmumisohus ei tarvitse linnud olla ja enne looduskaitsjate teavitamist tasuks mõni aeg jälgida, kas lind siiski ise liikuma ei hakka.

Loodusvahi praktikas on siiski üks kinnikülmumine olnud, kui murdunud tiivaga luigel külmus jäässe kehast eemalehoidev murdunud tiivaosa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles