Galerii: nahkhiir eksis Tallinna vanalinna poeaknale

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile ennelõunal märkas Postimehe fotograaf Tallinna vanalinnas Eesti ajaloomuuseumi poe aknal rippuvat nahkhiirt.

Nahkhiireuurija Lauri Lutsar ütles, et piltide põhjal ei saa kindlalt öelda, mis liigi esindajaga tegu on, kuna puudub mõõtkava, kuid tõenäoliselt kuulub loom lendlase perekonna (myotis) hulka. «Kaks liiki – veelendlane ja tiigilendlane – on väga sarnased, neil on suuruse vahe, aga nii ei saa liiki määrata, kui mingit mõõtkava ei ole,» selgitas Lutsar, kelle sõnul ei paista looma liigitunnused piltidel piisavalt selgelt välja.

Nahkhiire sattumist vanalinna poeaknale seletas uurija asjaoluga, et sügisel on nahkhiirtel hulguliikumise aeg, mil nad otsivad talvituspaiku, mida võib leiduda ka vanalinna keldrites ja käikudes. Jahe ilm muudab loomad aga uniseks ja energia kokku hoidmiseks jäävad nad kuhugi rippuma, mitte ei lenda ringi. «Tegu võis olla noore ja kogenematu loomaga, kes ei leidnud varjupaika, tavaliselt otsivad nad varjulisemad kohad,» märkis Lutsar.

Teise võimalusena pakkus ta väljas, et majas, kus nahkhiir igal aastal on talvitunud, tehti remonti ja nüüd ei pääse tiivuline enam oma harjunud talvituskohta.

Talveks langevad nahkhiired tardunne, langetades oma kehatemperatuuri ümbritseva temperatuuriga samale tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles