Teist ööd järjest sai Eesti taevas virmalisi vaadelda

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Huvilised võisid täna juba teist ööd järjest vaadelda Eesti taevas virmalisi.

Ilm oli täna öösel parem ja taevas selgem, aga päikesetuule aktiivsus seevastu madalam – vaid paar-kolm intensiivsemat puhangut, ütles Postimees.ee’le fotosid saatnud hobifotograaf Elmet Orasson.

«Seekord oli erakordsem lugu. Lootsin isegi, et päikeselt on suurem purse ja rohkem on näha, üritasin olla kauem, hommikuni. Paraku läks tavalist rada – virmalisi oli näha keskööl, pluss-miinus kaks tundi, siis jäi vaikseks. Lootsin, et kui päiksetuul tõuseb ja torm tugevneb, siis pressib vastu hommikut veel virmaliste ringi piisavalt laiali ja on veel kella 3-4 ajal näha, aga ei olnud,» rääkis ta.

Fotod on tehtud kella poole 12 ja 2 vahel Türisalu pangalt. Seal on hea vaade merele ning linn on piisavalt kaugel – ainsana võib segada vaid kuuvalgus.

Orassoniga koos oli täna öösel veel paar seltskonda taeva värvidemängu vaatlemas. «Eelmisel ööl oli rohkem, juba fotograafe oli neli tükki,» lisas ta.

«Praegu on kaamera inimese silmast üle,» tõdes Orasson. «Kui on tugevad virmalised, nagu täna need puhangud olid, siis seda on palja silmaga ilusti näha, aga kaamera annab detaile juurde, mida silm välja ei võta,» selgitas ta.

Selleks, et virmalisi vaadelda ja pildistada, hoiab Orasson silma peal kosmose ilmaennustustel. «Enamasti teatab see vaid mõned loetud tunnid, vahel isegi vaid minutid ette. Seega on oluline, kas tuleb pähe vaadata ja kas jõuab õigeks ajaks kohale, et vaadelda.»

«Niisuguse tugevusega purset pole küll tükk aega olnud. Valdavalt oli vaikne aeg, nüüd peaks päikese aktiivsus tõusma,» lootis ta uusi põnevaid taevapilte näha.

«Eelmise aasta lõpus avastasin, et kannatab pildistada. Varem ei olnud mul kaamera ja optika piisavalt head, et seda üritada. Suurem kaamera ja laiema nurgaga objektiiv on selleks vajalikud,» ütles arvutitehnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles