Homme võib merevesi ka Põhja-Eestis soojaks minna

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stroomi rand
Stroomi rand Foto: Liis Treimann

Põhja-Eesti rannikul võib homme merevesi soojemaks muutuda, sest siiani ilma määranud tsükloni jõud lõpeb ja idakaare tuul asendub läänekaare omaga, prognoosib Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut.

«Juulikuu algus on meile kinkinud järjestikku tavalisest märksa soojemaid ööpäevi, praeguse seisuga on ööpäeva keskmine 3-5 kraadi kliimanormist kõrgem,» kirjutab EMHI ilmaprognooside osakonna juht Merike Merilain.

«Aga parim on merevesi, mis Lääne-Eestis saarte randades ja lääneranniku madalates lahesoppides lausa 22-25-kraadine.

Põhja-Eesti rannikul võib vesi soojemaks muutuda, kui meil siiani ilma määranud lõuna pool püsiva tsükloni jõud lõpeb ja idakaare tuul asendub läänekaarega. See muutus võib toimuda juba homme, sest siis võib Põhjamerelt Skandinaaviale lähenev tsüklon ja selle eel Norra merel liikuv tsüklon lõpuks kehtestada tavapärase lääne-edelavoolu.»

«Kui tuul läänekaarde pöördub, siis on lootus, et mõnes kohas jõuab veetemperatuur 18 kraadini, näiteks Klooga rannas. Kuid Tallinna supelrandades on mudeli järgi veetemperatuuri number ikka madal. Narva lahte on kõige suurem tõenäosus soojal veel jõuda,» rääkis Merilain Postimees.ee’le.

«Praegu on kogu aeg idakaarte tuul sooja vee siit ära kandnud, ja nüüd, kui tuul läänekaarde pöördub, peaks see hakkama sooja vett tagasi tooma, aga maksimumtemperatuur on tõesti märgitud 18 kraadi ja pole kindel, et see supelrandadesse jõuab…» oli Merilain tagasihoidlik.

Lühiajaline jahedus

«Paigalpüsiv lõunatsüklon kõditas rohkem ilmaennustaja närve oma suure õhuniiskuse ja soojaga, mis ometigi meid olulise sajuta jättis. Euroopa põhjapoolsetel meredel sündivad tsüklonid peaksid arvutuste kohaselt tooma suurema vihmavõimaluse, kuid ka märksa jahedama õhu.

Ilmselt on väike jahedus lühiajaline ning tavalisest soojema ilma toob tagasi Läänemere piirkonnas tekkiv kõrgrõhuala, selle taganedes ida poole saab jälle võimule sooja õhu vool lõunapoolsetelt laiustelt.

Liiga tõsiselt ei saa neid väljavaateid võtta, aga suvi kestab ka augustis ning küllap jagub puhkuseilma ka suve teise poolde,» prognoosib Merilain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles