Esimesed kukeseened ilmusid juba metsa alla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukeseened ilmusid Lõuna-Eestis metsa alla 11. juunil
Kukeseened ilmusid Lõuna-Eestis metsa alla 11. juunil Foto: Elin Jalakas

Lõuna-Eestis võis juba sel nädalavahetusel metsas kukeseeni korjata. Seenevana Erast Parmasto arvab, et kui ilmad sama soodsad püsivad, võib hea seeneaasta tulla.

Nädalavahetusel Kuulma maastikukaitsealal jalutanud Elin Jalakas märkas metsa all rohkelt kukeseeni. «Küllap on järveäärne ala piisava niiskusega, et peale selliseid kuumasid suvepäevi neid seal nõnda rohkelt esines,» arvas ta.

«See on küll suhteliselt vara, aga mitte midagi ootamatut,» leidis seeneteadlane Erast Parmasto. «Peaaegu kõik seened on hakanud viimastel aastatel tavalisest varem välja tulema.»

Näiteks pistsid juuni esimestel päevadel Tartus pea välja šampinjonid, mis on samuti paar nädalat varem kui tavaliselt. «See on täiesti võimalik, tere tulemast! Meil on olnud korralikult sooja ja korralikult vihma – see on kõik, mida ühele seenele vaja on,» selgitas seenevana.

Heaks seeneaastaks on vaja kolme tingimust: esiteks ei tohi kevadel olla põuda. «Varasematel aastatel juhtus pahatihti, et kuu-kaks oli täiesti kuiv, siis head seeneaastat ei tulnud. Tänavu pole sellist asja olnud,» rääkis Parmasto.

Teiseks on vaja sooja rohkem kui külma ning kolmandaks piisavalt vihma. «Kõik need tingimused on meil praegu täidetud ja kui niisugused ilmad jätkuvad, võib päris kena seeneaasta tulla,» rõõmustas ta.

Parmasto sõnul on see, et juuni lõpuks tuleb mitmeid seeni välja, täitsa tavaline asi – nii näiteks tulevad punapuravikud reeglina välja sel ajal. «Vaadake, metsmaasikad olevat ka juba valmis! Pärast seda hakkavad ikka seened ka tulema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles