Merebioloogid hakkavad Läänemeres vaalu kuulama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Jüssi
Ivar Jüssi Foto: Raigo Pajula

Üliharuldaseks muutunud pringlite uurimiseks lasevad merebioloogid ümber Eesti Läänemerre hulga hüdrofone, mis peaksid fikseerima hääli ja andma spetsialistidele teavet nende paiknemise ja liikumise kohta.

«Ankurdame kaheks aastaks merepõhja kokku 300 hüdrofoni, mis salvestavad ultraheli abil nende väikevaalade hääli,» rääkis projekti Eesti-poolne koordinaator, merebioloog Ivar Jüssi Õhtulehele.

«Kahe aasta pärast korjame seadmed välja, hakkame neid eriprogrammidega uurima ning loodame salvestatud materjalist leida vastuseid paljudele pringlite elu puudutavatele küsimustele.»

«Arvame, et Läänemeres on 500–600 pringlit,» lausus Jüssi. «Nende arv on viimastel aastakümnetel drastiliselt vähenenud ja tänaseks on need elukad väljasuremise äärele jõudnud.»

Hüdrofonid on meetripikkused ja 10sentimeetrise läbimõõduga elektroonikat ja patareisid sisaldavad torud, piki Eesti rannikut 5–80 meetri sügavusele ankurdatakse neid 40.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles