Homsest läheb ilm jälle soojemaks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmateenistus lubab selleks nädalaks suvist ilma.
Ilmateenistus lubab selleks nädalaks suvist ilma. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ilmateenistuse nädalaprognoosi kohaselt on alates homsest oodata taas soojemat ilma, kui sisemaal tõuseb temperatuur 20 kraadi ümbrusesse. Ent alanud nädal toob ka vihmahooge, tugevat tuult ning välistatud ei ole äike.

Teisipäeval madalrõhkkond eemaldub, õhurõhk tõuseb ja kõrgrõhkkond tugevneb. Öö hakul on Kirde-Eestis veel vihma võimalus, pärast keskööd selgineb taevas sealgi. Puhub edelatuul 3-5, rannikul kuni 8 m/s. Päeval tekib pilverünki, aga ilm on sajuta. Tuul on nõrk ja läänekaarest, õhtul pöördub alates Edela-Eestist lõunasse ja kagusse. Õhutemperatuur on öösel 6 kuni 7, läänekaare tuulele avatud rannikul kuni 12, päeval tõuseb 20 kraadi ümbrusse, rannikul on jahedam.

Kolmapäeva öö möödub kõrgrõhuharjas selge ja kuivana. Ida- ja kagutuul tugevneb hommikul 5-12 m/s. Õhutemperatuur on 8 kuni 12 kraadi. Päeval läheneb Läänemere lõunavete kohalt madalrõhulohk. Ennelõunal on veel pilvi hõredalt ja ilm sajuta. Keskpäeva paiku Edela-Eestist alates pilved tihenevad ja pärastlõunal jõuavad Saaremaale vihmapilved, mis levivad õhtul edasi Hiiumaale ja mandri lääneserva. Puhub tugev kagu- ja idatuul, puhanguid on 12, rannikul 15, rannikumerel kuni 17 m/s, õhtul pöördub saartest alates edelasse ja nõrgeneb järk-järgult. Õhutemperatuur on 20 kuni 23 kraadi, saarte rannikul kuni 14 kraadi.

Neljapäeva öösel liigub madalrõhulohk ühes vihmasadudega Mandri-Eesti kohale, samal ajal saartel saab sadu läbi. Idakaare tuul rahuneb ja pöördub hommikuks läänepoolsetes maakondades läänekaarde. Õhutemperatuur on 10 kuni 14 kraadi. Päeva jooksul eemaldub madalrõhulohk Peipsi ümbrusse taha. Sajab hoovihma, on äikese võimalus. Tuul on muutliku suunaga ja enamasti nõrk, äikese ajal on tugevamaid puhanguid. Õhusooja on 18 kuni 19 kraadi, sajuhoogude all ja meremõjuga rannikul 12 kuni 13 kraadi.

Reede öösel madalrõhuvöönd ühes sajuhoogudega eemaldub. Päevaks saab ülekaalu nõrk kõrgrõhuväli, mis aga ilma sajuta hoida ei suuda. Hoovihmasid võib olla laialdaselt, pole välistatud ka äike. Tuul on nõrk, öösel valdavalt läänekaarest, päeval on muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 7 kuni 12, päeval 14 kuni 19 kraadi.

Laupäeva öö on nõrgeneva kõrgrõhuvälja mõjul sajuta ja rahulik. Päeval läheneb Läänemerelt uus madalrõhkkond, mille liikumistrajektoorist oleneb sajupilvede ulatus ja levik. Tänastel andmetel liigub madalrõhkkond Läti poole ning meil sajab vihma põhiliselt Eesti edela- ja lõunaosas, mujal on saju võimalus vähene. Idakaare tuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 7 kuni 12, päeval 17 kuni 21 kraadi, jahedam on meremõjuga rannikul.

Pühapäevane ilm sõltub madalrõhkkonna edasisest liikumiskiirusest. Aeglase liikumise korral võib sajuvöönd üle Eesti kaarduda. Õhuvoolu kiirenemisel muudab järgnev kõrgrõhuhari ilma kuivemaks. Õhumass on aga mõõdukalt soe ning öised minimaalsed ja päevased maksimaalsed näidud sõltuvad pilvkattest. Tänastel andmetel on öösel 7 kuni 12, päeval 16 kuni 21 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles