Juuni algus tõotab tulla jahe ja tuuline

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahe ilm.
Jahe ilm. Foto: Mihkel Maripuu

Ilmateenistuse nädalaprognoosi järgi pühapäevane suvesoojus kestma ei jää  – kui veel homme ja ülehomme tõuseb õhutemperatuur 17-19 kraadini, siis juuni algus tõotab tulla jahe ja tuuline.

Teisipäeval liigub üle Eesti kõrgrõhuhari. Öö on sajuta ja vaikne, õhutemperatuur langeb maapinnal kohati null kraadi lähedale. Päev on samuti enamasti sajuta, üksnes õhtul võivad Skandinaaviast läheneva madalrõhkkonna esimesed vihmapilved jõuda. Tuul pöördub lõunakaarde. Õhutemperatuur on 15 kuni 19 kraadi, meremõjuga rannikul kuni 13 kraadi.

Kolmapäeval liigub madalrõhkkond Skandinaaviast üle Läänemere ja tõenäoliselt kulgeb edasine trajektoor üle Soome lahe ranniku itta ning selle vahetus läheduses sajab Eestis aeg-ajalt vihma. Tuul puhub öösel lõunakaarest ja on mõõdukas, päeval pöördub läänekaarde ning tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 8 kuni 13, päeval 11 kuni 14, Lõuna-Eestis kuni 17 kraadi.

Neljapäeval eemaldub madalrõhkkond Põhja-Venemaale ja selle järel on öösel sajuhooge harva. Päeval sajab aga kord siin, kord seal hoovihma. Puhub tugev loodetuul, puhanguid on ka sisemaal 15 m/s. Madalrõhkkonna järel pöördub õhuvool samuti loodesse ja sealt tungib sisse jahedam õhumass. Õhutemperatuur on öösel 4 kuni 8, meretuulega rannikul kuni 10, päeval 10 kuni 13 kraadi.

Reedel eemaldub madalrõhkkond veelgi kaugemale Venemaa põhjaaladele, kuid selle äärmine lääneserv ulatub veel Eestini. Öö on juba sajuta, päeval on kohatisi vihmahooge. Loodetuul tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 3 kuni 8, maapinnal langeb null kraadi ümbrusse, rannikul on sooja kuni 11, päeval 11 kuni 15 kraadi.

Laupäeval tugevneb kõrgrõhuvöönd. Öö on sajuta, päeval on üksikute vihmahoogude võimalus. Puhub mõõdukas loodetuul. Õhutemperatuur on öösel 2 kuni 7, maapinnal langeb 0 kuni -2 kraadini, meretuulega rannikul on kuni 10, päeval 11 kuni 15 kraadi.

Pühapäeva öö on kõrgrõhuvööndi mõjul sajuta. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 2 kuni 7, maapinnal langeb 0 kuni -3 kraadini, meretuulega rannikul tuleb kuni 10 kraadi. Päeval kõrgrõhuvöönd eemaldub aeglaselt ida poole. Mandril on ilm veel ilus. Saartele võivad aga Läänemerelt läheneva madalrõhulohu vihmapilved jõuda. Õhk on pisut mahedam ja õhutemperatuur tõuseb 15 kuni 17 kraadini, saartel ja meretuulega rannikul on 11 kuni 14 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles