Ilmajaam hoiatab inimesi päikesekiirguse eest

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI) hoiatab inimesi päikesekiirguse eest, mida maad kattev lumevaip võib peegeldada üle 90 protsendi pealelangevast kiirgusest, mistõttu kasvab ultraviolettkiirguse intensiivsus tunduvalt.

Päikesekiirguse intensiivistumine ja osooniauk Soome kohal on viimastel päevadel suurendanud just Põhja-Euroopa elanike valvsust, teatab EMHI.



Veel märtsi keskel võis kaasmaalastele julgelt soovitada tunda mõnu Eesti kevadpäikesest ning isegi päevitada (kui kere külma kannatab). Ultraviolettkiirguse indeks ehk näitaja, mis iseloomustab päikese mõju nahale, ei kerkinud kuigi kõrgele (UVI kõikus Tõravere ilmajaamas 3 ümber).



Peagi sundisid aga ettevaatusele teated Saksa ja Soome kolleegidelt, kes teatasid õhenevast osoonikihist Arktika kohal – Sodankyläs mõõdeti näiteks 28. märtsil üpris madal – 251 DU. (Ametlikult on Soome ilmateenistus seni riigi elanikkonda hoiatanud vaid kiilasjää eest.)



Kui veel reedel, 25. märtsil mõõdeti Tõraveres osoonikihi paksuseks 398 DU, siis nelja päeva pärast oli see näitaja kahanenud vaid 287-le. Nädalavahetusel langes Tõraveres UV-indeksit mõõtnud instrument rivist välja (edastas ebareaalselt kõrgeid näitajaid), kuid see asendati kolmapäeval uue mõõteriistaga.



Ultraviolettkiirguse intensiivsus Eestis (UV-indeks oli 29. märtsi keskpäeval Haapsalus 3,4, Roomassaares 3,1 ja Harkus 2,4 ühikut) ja Läänemere kandis (Helsingis 2,5 ja Stockholmis 2,8) ei ole küündinud kõrgele. EMHI meenutab, et kesksuvel on Eestis mõõdetud isegi 8,3 ja 8,6 ühikut, mis on päris Vahemere-äärsed näidud.



Praegu peaksid inimesed aga arvestama veel kohatise lumevaibaga, mis võib peegeldada üle 90 protsenti pealelangevast kiirgusest. Seetõttu kasvab ultraviolettkiirguse intensiivsus tunduvalt. Seega on asjakohane soovitus: kevadel, selge taeva, särava päikese ning sätendava lume aegu tuleks silmade kaitseks maailma vaadata läbi tumedate prillide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles