Uuel nädalal soojeneb ilm veelgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kevade krõbedamad külmad on praeguseks möödas ning nii nädalavahetusel kui ka uuel nädalal tõotab õhutemperatuur tõusta 15 kraadini või isegi kõrgemale.

Külmalained ei ole maikuus erandlikud, kuid harva jääb lumi lehekuul päevaks-paariks maha. Samalaadseid näiteid siiski on ja mitte aegade hämarusest. Üsna sarnase vingerpussi mängis ilm 1999. aastal, kui 10. mail alanud tihe lumesadu jätkus ka järgnenud ööl ning 11. mai hommikul mõõdeti Viljandis lumekihi paksuseks 18, Tartus kaheksa ja Kesk-Eestit viis sentimeetrit. Paari päevaga lumi küll sulas, ent karmist Põhjalast tulnud külm püsis 18. maini ja selgetel öödel langes õhutemperatuur seitsme miinuskraadini.

Selle kevade krõbedamad miinused on praeguseks möödas. Saabuval ööl taas selgeks tõmbuv taevas laseb termomeetrinäitudel langeda sisemaal vaid veidi alla nulli. Päeval on nii päikest kui pilverünki, aga tugevnev kõrgrõhkkond hoiab ilma sajuta. Sooja on laupäeval 11–14, pühapäeval valdavalt 15 kraadi ümber, meretuulega rannikul alla 10 kraadi.

Esmaspäeval liigub madalrõhulohk ühes sajuhoogudega üle Eesti, tuul pöördub põhjakaarde ja vahetab õhu pisut jahedama vastu. Pilvisemal ööl on õhutemperatuur 3–7, päeval tõuseb Põhja-Eestis vaid kuni seitsme, Kesk-Eestis kuni 11 ning Edela- ja Lõuna-Eestis 14 kraadini.

Teisipäeval tugevneb taas kõrgrõhkkond ja ilm on sajuta. Selge ööga õhutemperatuur langeb, jäädes ühe külma- ja kahe soojakraadi vahele, rannikul tuleb sooja kuni viis kraadi. Päikeselisel päeval tõuseb temperatuur 10–13 kraadini, Virumaal, põhjarannikul ja ka Peipsi ääres jääb kraad kuni kolm madalamaks.

Kolmapäeva öö on õhukese kõrge pilvevinega, aga kuiv. Õhutemperatuur jääb kahe külma- ja kahe soojakraadi vahele, rannikul tuleb sooja kuni seitse kraadi. Päevaks lisandub pilvi, aga ilm püsib sajuta. Õhuvool pöördub edelasse ja teeb tee vabaks soojemale õhule. Õhutemperatuur tõuseb 13–16 kraadini, vaid tuulele avatud rannikul on jahedam.

Neljapäeval tuleb lõuna poolt sooja, kuid ka niiskust juurde. Öö toob vihmapilvi Eesti lääneserva, päeval tungivad sajuhood ka mandri sisealadele. Kagu- ja lõunatuul paisub tugevaks. Sooja on öösel 5–10, päeval 13–17 kraadi, jahedam on rannikul ja sajupilvede all.

Reedel poetab madalrõhkkonna serv meile vihmahooge. Lõunakaare tuul rahuneb. Õhutemperatuur on öösel 7–12, päeval 10–15 kraadi ning seal, kuhu sadu ei jõua, tõuseb veel kolm-neli kraadi kõrgemale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles