Aprilli lõpp võib tuua pisut soojemad ilmad

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmateenistuse prognoosi järgi on mõne kraadi võrra soojemaid ilmasid oodata nädala lõpus, kui Lõuna-Eestis võib õhusoe kerkida 14 kraadini. Üldiselt püsib ilm ka lähiajal siiski jahedavõitu ja tuuline ning siin-seal sajab vihma ja lörtsi.

Eesti ilma kujundava madalrõhuala kese koondub kolmapäeval Soome kohale ja liigub edasi põhja suunas. Ennelõunal on sajuhooge mitmel pool, päeva peale sadu harveneb ja õhtu peaks olema kuivem. Tuulega on vastupidi: tugevamaid puhanguid on oodata just pärastlõunasel ajal. Õhumass on jahe. Puhub edela- ja läänetuul 8–13, puhanguti 15, saartel ja läänerannikul kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on 4 kuni 8 kraadi.

Neljapäeval madalrõhkkond eemaldub ja kõrgrõhuvöönd tugevneb. Öö on enamasti selge ja sajuta ning nõrgeneva läänekaare tuulega. Õhutemperatuur langeb sisemaal -1 kuni -3 kraadini, meretuulega rannikul on kuni +3 kraadi. Päev tuleb üksikute sajuhoogudega, suurem on saju võimalus Põhja-Eestis. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on 5 kuni 10 kraadi.

Reedel tugevneb Põhja-Euroopa kohal külmas õhumassis tekkinud kõrgrõhkkond ja laieneb lõunaservaga üle Eesti. Öö on taas selgem, sajuta ja vaikne. Õhutemperatuur on -3 kuni +2 kraadi. Päeva pöördub õhuvool lõunakaarde ning Karpaatide kohalt läheneva madalrõhkkonna äärmine pilveserv võib Eesti kohale laieneda, kuid tõenäoliselt suuremat sadu neist veel ei tule. Tuul pöördub itta ja kirdesse ning tugevneb tasapisi. Õhutemperatuur on 7 kuni 12, rannikul kohati 5 kraadi.

Laupäeval on õhuvool lõunakaarde avatud ja Valgevene kohale jõudnud madalrõhkkond liigub edasi põhja poole. On veel ebaselge, kas madalrõhkkonna trajektoor kulgeb üle Eesti või üle Venemaa lääneserva. Tänastel andmetel liigub madalrõhkkond otse Eesti suunas. Lörtsi- ja vihmasadu laieneb öösel lõunapiirilt üle Eesti. Päeval on sajuhooge hõredamalt, õhtul muutub vihmasadu tihedamaks. Arvestades lõunatsüklonitele iseloomulikku jõulist energiat ja mõningast ettearvamatust, siis vajavad nii saju ulatus kui tuule suund ja kiirus järgnevatel päevadel täpsustamist. Õhutemperatuur on öösel 2 kuni 6, päeval 5 kuni 11, Lõuna-Eestis kuni 14 kraadi.

Pühapäeval madalrõhkkond eemaldub ja tõusva õhurõhu foonil on saju võimalus väiksem. Tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni 5, päeval aga 5 kuni 10 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles