Ilm võtab tasapisi suuna kevade poole

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekupud Tartu botaanikaaias juba õitsevad
Lumekupud Tartu botaanikaaias juba õitsevad Foto: Margus Ansu

Kui laupäeva ennelõuna on veel pilves ja sombune ning idapoolsetes maakondades sajab lörtsi ja vihma, siis edaspidi hakkavad meie ilmapildis domineerima kõrgrõhualad. 

Kuigi neile veel täit võimu kätte ei anta, hajutab Lõuna-Skandinaaviast üle Eesti Venemaale kulgev kõrgrõhuvöönd Maarjamaa kohalt pilvi ja hoiab ilma sajuta. Vaid korraks tuleva nädala keskpaiku väisab meid Norra merelt kirdesse liikuva aktiivse madalrõhkkonna lohk, mis toob kesknädalaks lörtsi ja vihma, kuid sajuhulk jääb tagasihoidlikuks.

Neljapäevaks tugevneb taas kõrgrõhuala põhjaserv ja ilm on jälle korraks sademeteta. Reedel läheneb Läänemerelt uus madalrõhulohk, mis toob küll pilvi ja sellega kaasnev saju kogus vihma näol on väike.

Nädala lõpus ja uue algul on meie kohal külm talvine õhumass. Pilvkatte hõrenedes ning nõrga läänekaare tuule tingimustes langeb öine õhutemperatuur -1..-7 kraadini, päeval aga soojeneb õhk 1..6 plusskraadini, vaid jää pealt puhuval kitsal rannikualal võib termomeetri näit jääda nulli.

Teisipäeval läheneb Skandinaaviast madalrõhulohk, tuul pöördub edelasse ja kannab meile soojema õhumassi. Edelatuule puhangud ulatuvad teisipäeva päeval ja kolmapäeva öösel saartel ja rannikul puhanguti 15 m/s, lohu eemaldumisel pöördub tuul läände ja loodesse ning veidi nõrgeneb.

Alates kolmapäevast jääb öine õhutemperatuur null kraadi lähedale, päevane aga tõuseb 4..9 kraadini ja jääb sinnakanti vähemasti kuni uue nädala lõpuni. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles