Alanud nädal toob vihma, lörtsi ja lund

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt toovad madalrõhkkonnad alanud nädalal Eestisse nii vihma, lörtsi kui lund, päevane õhutemperatuur kõigub enamasti nulli ümber.

Teisipäeva öösel liigub rahulik madalrõhkkond üle Eesti põhjaserva. Sajab lörtsi ja vihma. Tuul on valdavalt nõrk ja puhub läänekaarest, vaid Soome lahe rannikul pöördub tuul põhjakaarde ja tugevneb 5–12 m/s. Päeval eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel muutuvad sajuhood harvemaks ja lumisemaks. Põhjakaare tuul tugevneb sisemaal 5–12, rannikul puhanguti 14 m/s. Sooja tuleb öö hakul kuni kolm kraadi, hommikuks langeb temperatuur Eesti põhjapoolses osas 1–3 külmakraadini ja pärastlõunal ka Lõuna-Eestis alla nulli. Märgadel teedel tekib kiilasjää.

Kolmapäeva öösel liigub üle Eesti kõrgrõhuhari, taevas selgineb, tuul rahuneb ja õhutemperatuur langeb 4–9 külmakraadini, Kirde-Eestis pole välistatud ka rohkem kui 10 miinuskraadi. Päeval läheneb Skandinaaviast uus madalrõhkkond, tuul pöördub kagusse ja tugevneb. Lõuna paiku hakkab saartel lund sadama, õhtuks laieneb sadu mandrile ja muutub tihedaks ning lääne pool tuleb sekka lörtsi, saartel ka vihma. Külma on 1–4, õhtul tõuseb temperatuur saartel ja läänerannikul 0–2 plusskraadini.

Neljapäeval liigub madalrõhkkond üle Botnia lahe ja Soome lõunaosa itta ning selle mahedamas lõunaservas sajab Eestis öö hakul ida pool lund, lääne pool lörtsi ja vihma. Hommikul ja päeval tuleb lörtsi sekka vihma ka idapoolsetes maakondades. Tuul pöördub kagust edelasse ja on tugev. Ennelõunal sajab vahetevahel lörtsi ja vihma, pärastlõunal algab loode poolt külmema õhu sissetung ja sajuhood muutuvad uuesti lumisemaks. Puhub tugev lääne- ja loodetuul. Õhutemperatuur ulatub öö hakul kahest soojakraadist saartel 1–4 külmakraadini Ida-Eestis, hommikuks tõuseb temperatuur kõikjal 0–2 plusskraadini ja püsib nii ennelõunal, pärastlõunal langeb järk-järgult alla nulli.

Reede öösel madalrõhkkond kaugeneb ja selle järel võib vaid üksikutes kohtades lumehooge tulla. Tuul nõrgeneb. Külma on 3–8 kraadi, hommikuks võib temperatuur langeda kohati alla 10 külmakraadi. Päevaks jõuab üle Läänemere kohale uus madalrõhkkond ja selle liikumisteest sõltub, kas Eesti saab lund või kandub sadu lõunanaabrite aladele. Tänahommikune prognoostrajektoor suunab madalrõhkkonna üle Leedu ja sel juhul jääme suuremast lumesajust ilma. Tuul puhub põhjakaarest ja on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur jääb nulli ja nelja külmakraadi vahele.

Laupäeval on Eesti kohal madalrõhuväli ja vahetevahel sajab nõrka lund. Tuul puhub valdavalt läänekaarest. Külma tuleb öösel 2–7, päeval jääb temperatuur nulli ja kahe miinuskraadi, saartel ja mandri edelaosas nulli ja ühe plusskraadi vahele.

Pühapäeva öösel liigub üle Eesti kõrgrõhuhari ja ilm on enamasti sajuta. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Külma tuleb kuni viis kraadi. Läänemere poolt päeval lähenev uus madalrõhkkond võib tuua Lääne-Eestisse lumesaju, mis liigub päeva peale edasi ida poole ja muutub saartel vesisemaks. Õhutemperatuur jääb ühe külma- ja ühe soojakraadi vahele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles