Eeloleva nädala heitlik ilm toob paiguti taas tormituult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mererannikul puhunud tugev tuul Pärnumaal suurt pahandust pole teinud.
Mererannikul puhunud tugev tuul Pärnumaal suurt pahandust pole teinud. Foto: Ardi Truija

Ilmateenistuse teatel toob üksteise järel lähenevate madalrõhkkondade jada eeloleva nädala esimeseks pooleks heitlikku ilma, kust ei puudu lörtsi-, vihma- ja lumesadu ega ka kohati tormiks paisuv tuul.

Esmaspäeval üks madalrõhkkond eemaldub, üle Skandinaavia jõuab Läänemere äärde järgmine. Aeg-ajalt sajab lörtsi ja vihma, pärastlõunal saartest alates saju võimalus väheneb. Edelatuul on öö hakul veel tugev, puhanguid 15, rannikul kuni 20 m/s, pärast keskööd põhja poolt alates järk-järgult nõrgeneb. Õhtul pöördub tuul idakaarde. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0 kuni +4 kraadi.

Teisipäeval liigub madalrõhkkond üle Läänemere idaranniku ida-kagu suunas. Tänastel andmetel on tõenäolisem trajektoor üle Eesti. Sajab lörtsi ja vihma, päeval muutub sadu lumisemaks. Tuul pöördub põhjakaarde. Õhutemperatuur on öö hakul 0 kuni +3, hommikuks langeb suuremal osal alla 0 kraadi, vaid Eesti lõunaservas võivad veel plusskraadid püsida, päeval 0 kuni -3 kraadi, vaid Eesti edela- ja lõunaservas võib olla üle 0 kraadi.

Kolmapäeva öösel liigub üle Eesti kõrgrõhuhari, sajupilved hõrenevad ja läänekaare tuul nõrgeneb üürikeseks. Õhutemperatuur on -2 kuni -7 kraadi. Päeval läheneb Skandinaaviast uus madalrõhkkond, tuul pöördub kagusse ja tugevneb. Lõuna paiku hakkab Lääne-Eestist alates lund sadama, õhtul muutub sadu tihedaks ja tuleb sekka lörtsi, saartel ka vihma. Õhutemperatuur on 0 kuni -3, Saaremaal kuni +1 kraadi.

Neljapäeval liigub madalrõhkkond üle Läänemere ja toob saju, mis sõltuvalt liikumistrajektoorist on kas vesisem või lumisem. Kui madalrõhkkond üle Soome lahe suundub, toob see meile vihma ja lörtsi. Kui madalrõhkkond üle Eesti lõunaserva suundub, siis sajab lörtsi ja lund. Mõlema variandi korral on jääb Eesti madalrõhkkonna vahetusse lähedusse ning sadu on tõenäoliselt tihe. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel suurema tõenäosusega -1 kuni -5 kraadi, Lõuna-Eestis 0 kraadi ümber või kraad-paar plusspoolel.

Reede öösel liigub üle Eesti kõrgrõhuhari. Ilm on suurema sajuta ja rahulik. Õhutemperatuur on -3 kuni -8, kohati langeb alla -10 kraadi. Päeval jõuab Läänemere õhuruumi uus madalrõhkkond ja taas on küsimus selle liikumistrajektooris. Kui põhja poolt survet avaldav külm õhumass ülekaalu jääb, siis kaldub madalrõhkkond Põhja-Läti kohale. Sel juhul saame juurde tihedat lund ja õhutemperatuur on -5 kraadi ümber. Kui madalrõhkkonnal ookeanilt kaasatoodud soe jõulisema energia annab, siis läheb ilm taas sulale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles