Nädalavahetusel tuleb soe talveilm (2)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv.
Talv. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ilmateenistus lubab nädalavahetuseks sooja ja rahulikku talveilma.

Homme jõuab Eesti kohale uus madalrõhkkond, mis päeva jooksul hääbub. Suurem lume- ja lörtsisadu jääb öötundidesse ja ennelõunasesse aega. Saartel ja rannikul võib tulla ka vihma, kuid pärastlõunal saju võimalus väheneb.

Tuul võtab hoo maha ja puhub muutliku suunaga 1-7 m/s. Õhutemperatuur on -4 kuni +1 kraadi. Soojem on Lõuna-Eestis, Läänemaal, Hiiumaal ja Saaremaal. Mitmel pool Eestis paistab päike.

Pühapäeval sajab kohati vähest lund. Puhub läänekaare tuul 3-7 m/s. Õhutemperatuur on 0 kuni -3 kraadi.

Nädalavahetusel püsib jäiteoht.

Uue nädala keskpaigast alates võib Eesti lääne- ja põhjaservas paar soojakraadi tulla, kuid sügavamal sisemaal peaks ikka karge olema. 

Esmaspäeval tugevneb Skandinaavia kohal kõrgrõhkkond. Läänemere idarannikul aga püsib hääbuv madalrõhuvöönd. Kahe rõhuala piirimail meil suuremat sadu ei tule. Tuul püsib nõrgana. Õhutemperatuur on öösel –3 kuni –8, sisemaal kohati kuni –11, päeval –2 kuni –7 kraadi.

Teisipäeval tugevneb Läänemere ääres kõrgrõhkkonna mõju. Ilm on suurema sajuta, tuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel –3 kuni –7, sisemaal langeb kohati alla –10 kraadi, päeval –1 kuni –6 kraadi.

Kolmapäeva öö on kõrgrõhkkonna servas sajuta ja rahulik. Päeval suureneb mööda kaugeid põhjalaiusi liikuva madalrõhkkonna surve. Edelatuul tugevneb, ilm muutub pehmemaks ning seda eelkõige Eesti põhja- ja lääneservas, kus õhutemperatuur tõuseb +1 kuni +2 kraadini, Kesk- ja Ida-Eestis jääb 0 kuni –5 kraadi piiresse. Taevas tõmbub pilvisemaks, kuid sajab vaid kohati nõrka lund ja lörtsi, saartel võib ka tiba vihma tulla.

Neljapäeval ja reedel liiguvad teineteise järel kaks madalrõhkkonda üle Skandinaavia põhjatipu ning selle survel taandub kõrgrõhkkond Leedu kohale ja Eesti jääb kahe rõhuala piirimaile. Tihedad sajud meile ei ulatu, vaid üksikutes kohtades võib märgi helbeid ja rannikul ka vihma tulla.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles