Täna puhub tormituul kuni 30 m/s, homme pärastlõunal läheb ilm rahulikumaks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Riigi ilmateenistus hoiatab tugeva lõunatuule eest kuni 25 meetrit sekundis. Õhtu poole on avamerel oodata tuuleiile kuni 30 meetrit sekundis ja laineid, mis võivad kerkida üle kuue meetri.

Eesti ilma kujundab Venemaale koonduv kõrgrõhuala Angelika, mille lääneserva mööda saabub Eestisse Lõuna-Euroopast külma õhku. Samal ajal laieneb Norra merelt üle Põhja-Euroopa väga aktiivne madalrõhkkond Dieter, mis muudab ilma Läänemere ümbruses tormiseks.

Ilmateenistus on andnud esimese astme hoiatuse kogu Eestile. See tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik ja soovitav on jälgida edasist ilmaprognoosi. Läänemere põhjaosale on antud aga teise astme hoiatus ehk ilm võib olla ohtlik.

Ilmateenistuse andmetel tugevneb tund-tunnilt saartel ja rannikul lõunatuul 15, puhanguti 25 m/s, sisemaal puhanguti 15-18 m/s. Kulminatsioon peaks saabuma õhtu poole, kui avamerel on oodata lõunatuule iile kuni 30 m/s ning laineid, mis võivad kerkida üle kuue meetri. Eesti läänerannikul tõuseb merevesi 50-70 sentimeetrit keskmisest kõrgemale.

Elektrilevi kõrgendatud valmisolekus

Sõidetavus riigiteedel on hea ja õhtutundidel teeolud oluliselt ei muutu. Kuid tugevate tuuleiilide tõttu võib olla mitmel pool teedele kukkunud puid või oksi. Päästeamet juhib tähelepanu, et lisaks tuulele on ka külmakraadid, mis teed ja tänavad libedaks muudab. Õhukülma on -2 kuni -8 kraadi. 

Elektrilevi andis teada, et kuna tuul saartel ja läänerannikul pidevalt tugevneb, on nende rikkemeeskonnad ja partnerid kõrgendatud valmisolekus. Kella 22 ajal õhtul oli elektrita 115 majapidamist Kihnu saarel.

Tuulepuhangud Eestis

Harjumaa, Ida-Virumaa, Lääne-Virumaa, Läänemaa, Pärnumaa, Hiiumaa, Saaremaa: Rannikul puhub lõunatuul 15, puhanguti 20, päeval 25 m/s. Sisemaal tugevneb päeval lõunatuul puhanguti 15-18 m/s.

Jõgevamaa, Järvamaa, Raplamaa, Viljandimaa: Päeval tugevneb lõunatuul puhanguti 15-18 m/s.

Põlvamaa, Tartumaa, Valgamaa, Võrumaa: Päeval tugevneb lõunatuul puhanguti 15 m/s.

Peipsi järv: Puhub lõuna- ja edelatuul 10 m/s. Päeval tugevneb lõunatuul 12, puhanguti 14-18 m/s.

Soome lahe idaosa: Tugevneb lõunatuul 15, puhanguti 20-25 m/s.

Soome lahe lääneosa, Väinameri, Liivi lahe põhjaosa: Tugevneb lõunatuul 15, puhanguti 20-25 m/s.

Läänemere põhjaosa: Edela- ja lõunatuul 14-18, puhanguti 25 m/s, õhtul kuni 30 m/s.

Neljapäeva pärastlõunal hakkab tuul rahunema

Ööl vastu homset hakkab saartelt alates lund sadama ja tuiskama. Puhub lõuna- ja kagutuul 8-13, puhanguti 17, saartel ja rannikul 13-18, puhanguti kuni 25 m/s.

Tuul hakkab tasapisi rahunema neljapäeva pärastlõunal ning Läänemere äärde jõudnud soojema õhumassi toel on õhutemperatuur taas tõusuteel.

Mitmel pool sajab lund ja tuiskab, saartel sajab ka lörtsi ja vihma, on jäiteoht. Päeval puhub lõuna- ja kagutuul 7-12, puhanguti 18 m/s, rannikul puhanguti kuni 23 m/s. Õhutemperatuur on 0 kuni –5 kraadi, saartel tõuseb termomeetrinäit kuni +2 kraadini.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles