Öösel tõuseb tugev tuul ja ilm läheb järsult külmemaks (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuisune ilm.
Tuisune ilm. Foto: Peeter Kümmel/ Sakala

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt tugevneb ööl vastu homset tuul puhanguti kuni 23 m/s ja homne päev tuleb samuti tuuline. Kui täna päeval oli Eestis veel kuni seitse külmakraadi, siis homsest muutub ilm märksa jahedamaks.

Öösel tugevneb kagu- ja idatuul 7-13, rannikul puhanguti 17, saartel 13-17, puhanguti kuni 23 m/s. Külma tuleb kuni 13 kraadi ja kohati sajab lund.

Hommikul pöördub tuul kirdesse. Ilm on vahelduva pilvisusega, kohati sajab lund ja on pinnatuisku. Päeval puhub kirdetuul 8-15, rannikul ja saartel 13-17, puhanguti 23 m/s. Õhukülma on -7 kuni -13, saartel kohati -4 kraadi.

Ööl vastu neljapäeva on tuul veel väga tugev, puhanguid on sisemaal 15, rannikul 20, öö hakul kuni 23 m/s. Õhutemperatuur on öösel -10 kuni -15, Kagu-Eestis isegi kuni -20 kraadi. Päeval tuul tasapisi nõrgeneb. Õhukülma on -9 kuni -14, Kagu-Eestis kuni -17 kraadi.

Ilmateenistuse andmetel kestab homsest algav külmaperiood vähemalt nädal aega. 

Päästeameti soovitused külmaperioodiks

Päästeameti teatel juhtub külmakraadide kasvades enam tulekahjusid. Mullu jaanuaris hukkus külmade ilmade saabudes ainuüksi kolme nädala jooksul 11 inimest. Võrdluseks: terve aasta jooksul hukkus tulekahjudes 38 inimest.

Päästeameti peadirektori asetäitja Tauno Suurkivi sõnul on neile teada paigad, kus külmade ilmade saabumisel traagiliste tulekahjude arv kasvab ja esmakordselt kavatseb amet hakata päästeressurssi ümber paigutama.

«Kahe meeskonnaga komandode ressursi ümberpaigutamine on esmakordne ja uudne lähenemine. Kriitilisel ajahetkel on meeskonnad valmisolekus nii komandos kui ka suurema ohuga piirkondades kohapeal – inimestele ja õnnetustele lähemal, mis tagab vajadusel kiirema reageerimise elupäästesündmustele,» selgitas Suurkivi.

Päästeamet jagab ka soovitusi, kuidas traagiliste tagajärgedega õnnetusi ära hoida.

Hoidu ülekütmisest

Külmad ilmad sunnivad ahjusid, pliite ja kaminaid rohkem kütma. Kütmisel tuleks järgida põhimõtet - korraga vähem, aga sagedamini. Ahju, pliidi ja kamina läheduses ei tohi olla mööblit, vaipu, küttepuid, pappkarpe ja muid kergesti süttivaid esemeid. Hoolega peab jälgima, et siibrit ei suletaks liiga vara. Kui lisasoojuse saamiseks on vaja kasutada elektrilisi radiaatoreid või soojapuhureid, tuleb seda teha mõistlikult, et elektrisüsteemi mitte üle koormata. Soojapuhureid ja radiaatoreid ei tohi riideesemetega kinni katta.

Hoidu toas suitsetamisest

Külma ilma korral veedavad inimesed rohkem aega toas. Päästeamet paneb südamele, et suitsetamine rõdul ja toas on eluohtlik, eriti kui seda teha voodis. Möödunud aasta jaanuaris 11 hukkunust pooled olid need, kes suitsetasid voodis.

Hoidu lahtise tule kasutamisest torude sulatamisel

Korralikult soojustamata torude jäätumine on sage probleem külmade saabumisel. Torustike külmumise vältimiseks tuleb torustikud katta lisaisolatsiooniga. Mingil juhul ei tohi jäätunud torusid sulatada lahtise tulega, näiteks leeklambiga. Jäätunud torude sulatamiseks võiks kasutada soojakaableid või järelevalve all olevat soojapuhurit.

Kontrolli suitsuanduri korrasolekut

Elusid päästab ainult töökorras suitsuandur. Testi, kas sinu kodus olev suitsuandur töötab. Vajadusel vaheta patarei ja pühi andurilt tolm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles