Aastavahetus tuleb vihmane ja soe, külmaks läheb järgmisel nädalal

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ardi Truija

Ilmateenistuse nädalaprognoosi kohaselt tuleb aastavahetus vihmane, tuuline ja soe, krõbedamat külma on praegustel andmetel oodata uue aasta alguses.

Kolmapäevaks tõmbub ilm kargemaks. Venemaale eemalduva madalrõhkkonna järel tugevneb Skandinaavia kohal kõrgrõhuhari. Balti riigid jäävad kahe rõhuala piirimaile, kuhu põhjakaarest kandub külmem ja kuivem õhk.

Öösel ja hommikul tuleb kohati lumehooge, saarte rannikul ka vihma. Päeval on sajuvõimalus väiksem. Puhub tugev loodetuul 7–12, puhanguti 15, rannikul 17, öösel saartel 20, öö hakul vastu Läänemerd kuni 25 m/s, pärastlõunal tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur jääb ööpäeva vältel nulli ja miinus kahe, saartel ja läänerannikul nulli ja pluss kahe kraadi vahele.

Neljapäeva öösel on Baltimaade kohal kõrgrõhuhari, mis rahustab tuule ning hoiab ilma võrdlemisi selge taevaga ja sajuta. Külma tuleb 2–7 kraadi, vaid rannikul jääb õhutemperatuur nulli ümbrusse. Samal ajal laieneb Norra merelt Skandinaaviasse uus võimas madalrõhkkond ja selle lõunaserva mööda kandub päeval soojem ja niiskem õhumass ka üle Läänemere. Ennelõuna möödub sajuta, pärastlõunal sajab siin-seal lörtsi ja vihma. Õhutemperatuur tõuseb Lääne-Eestis 0–3 kraadini, Ida-Eestis on veel kuni kolm kraadi külma, ent õhtuks tõuseb temperatuur sealgi üle nulli.

Reedel jääb Läänemere ümbrus madalrõhuala tuulisesse ja sooja lõunaserva. Vahetevahel sajab nõrka vihma, öösel võib sisemaal tulla sekka ka lörtsi. Edela- ja läänetuule puhanguid on 15 m/s. Sooja on ööpäeva vältel 0–5 kraadi.

Laupäeval liigub Skandinaavia põhjatippu uus madalrõhkkond ja surve Läänemere ümbrusele suureneb. Edela- ja läänetuule puhangud ulatuvad päeval rannikul 18 m/s. Öösel sajab kohati vähest vihma, päeval muutub sadu laialdasemaks ja õhtu on tõenäoliselt vihmane. Sooja tuleb 2–7 kraadi.

Pühapäeval liigub aktiivne madalrõhkkond edasi üle Botnia põhjatipu Venemaale ja selle serva mööda kandub Eestisse niiskust. Öösel on Eesti kohal soe õhumass ja siin-seal sajab vihma. Puhub väga tugev edelatuul, sisemaalgi võivad puhangud ulatuda 15, saartel ja läänerannikul 20 m/s. Hommikuks peaks tuul veidi nõrgenema. Keskpäevast alates algab aeglane jahedama õhu sissetung ning pärastlõunal tulevad sajud sisemaal juba lörtsina, saartel ja rannikul sajab veel vihma. Tuul pöördub loodesse. Sooja tuleb 0–5 kraadi, pärastlõunal õhutemperatuur langeb.

Esmaspäeval koondub madalrõhkkond Venemaale ja selle lääneserva mööda tungib Eestisse külm õhumass. Aeg-ajalt sajab lörtsi ja lund. Tuul pöördub põhjakaarde ja võib päeval taas tugevneda. Õhutemperatuur jääb nulli ja viie külmakraadi vahele, õhtupoolikul langeb märgatavalt.

Teisipäeval eemaldub madalrõhkkond kaugemale Venemaale ja üle Läänemere laieneb kõrgrõhkkonna serv. Põhjakaare tuul nõrgeneb ja kohati sajab lund. Öösel tuleb külma 5–10, päeval 2–7 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles