Ilm ei säti veel jõulurahule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilma meel on endiselt muutlik ega anna ikka veel jõuluilma kohta kindlaid märke.

Läänemere ümbruse ilm jääb lähiajal kahe erineva rõhuala meelevalda. Kesk- ja Ida-Euroopa on suures osas kõrgrõhkkondade valduses, samal ajal keerdub Atlandil jada tsükloneid, mis tormavad jõuliselt edasi Norra merele ning laienevad osaliselt ka üle Skandinaavia. Eesti ilm sõltub sellest, kumb rõhkkondadest meid oma hõlma alla haarab.

Laupäeval suureneb põhja poolt madalrõhkkonna mõju. Ennelõunal tuleb vaid üksikutes kohtades veidi lörtsi ja vihma, sisemaal ka lund. On udu ja jäidet. Õhtul muutub sadu laialdasemaks. Lääne- ja edelatuul tugevneb puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur jääb ühe külma- ja kahe soojakraadi vahele.

Pühapäeval liigub üle Eesti madalrõhulohk. Öösel ja hommikupoolikul sajab nii lund, lörtsi kui vihma ning puhub tugev edela- ja läänetuul. Päeva peale pöördub tuul kõikjal loodesse ja sajuhood hõrenevad. Õhutemperatuur jääb öösel kahe külma- ja kolme soojakraadi vahele, päeval tuleb kuni neli kraadi sooja.

Esmaspäevaks tugevneb uuesti kõrgrõhuhari, ilm on valdavalt sajuta ning nõrga läänekaare tuulega. Õhutemperatuur jääb ööpäevaringselt kolme külma- ja kahe soojakraadi vahele.

Teisipäeval suureneb madalrõhkkonna surve ja edelatuul tugevneb. Öö ja ennelõuna on sajuta, pärastlõunal sajab siin-seal vihma, õhtul võib sekka tulla ka lörtsi ja sadu muutuda laialdasemaks. Õhutemperatuur jääb öösel nelja külma- ja ühe, saartel kolme soojakraadi vahele, päeval ulatub temperatuur ühest külmakraadist Kagu-Eestis nelja plusskraadini saartel.

Kolmapäeval jätkub Norra merel aktiivne madalrõhkkondade tegevus, need survestavad ikka Läänemere ümbrust ja edelatuul jääb lõõtsuma. Läänevoolus kandub niiskust ning siin-seal sajab vihma, öösel mõnes kohas ka lörtsi. Puhub tugev edelatuul. Sooja tuleb öösel 0–4 ja päeval 1–5 kraadi.

Neljapäeval suureneb kõrgrõhkkonna eelis ja sajuvõimalus väheneb. Puhub tugev edela- ja lõunatuul. Õhutemperatuur jääb ööpäevaringselt ühe külma- ja nelja soojakraadi vahele.

Reedel annab madalrõhkkond endast taas märku. Samal ajal kõrgrõhkkond ei tagane ja selle survest tingitult muutub lõuna- ja kagutuul veel tugevamaks. Suureneb võimalus, et sisemaal sajab lund ja lörtsi, lääneservas ka vihma. Õhutemperatuur jääb öösel nelja külma- ja ühe sooja-, päeval ühe külma- ja kolme soojakraadi vahele.

Jõululaupäeval võib õhutemperatuur kõikuda nulli ümber. Kui pehmem õhk saab enam edumaad, siis kaldub Eesti lääneosa musta maa ja plusskraadide poole. Kui aga idapoolne kõrgrõhkkond suudab Eestit oma hõlma alla võtta, siis saame nautida karget, mõnekraadise külmaga jõuluaega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles