Nädalavahetus tuleb talvine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kalender näitab talvele rohelist tuld ja selle kinnituseks on maa valge kihiga kattunud, Arktikast pärit külm laseb talveilmal püsida veel ka nädalavahetusel.

Laupäev jagab veel lumehooge ning laseb loode- ja põhjatuulel lõõtsuda. Pühapäeval on sajuhooge harva, kõrgrõhuhari muudab taeva selgemaks ja rahustab tuule. Õhutemperatuur ulatub päeval nullist rannikul 1–6 külmakraadini sisemaal, ööl vastu pühapäeva langeb 4–9, kohati alla 10 külmakraadi, meretuulega rannikul jääb temperatuur nulli ja miinus kahe vahele.

Õhtul algab edelatuule tugevnemine, sest Skandinaavia põhjaossa jõuab uus ja äge madalrõhkkond. Kaasas kannab see Atlandi sooja, mis valgub järgmise ööpäevaga üle Läänemere ümbruse.

Ööl vastu esmaspäeva lume ja lörtsina algav sadu läheb juba hommikuks lääne pool üle vihmaks ning päeval on sajuhood juba kõikjal vesised. Tuul paisub tugevaks, öösel lõõtsub edelast, päeval ka läänest, puhanguid on sisemaal 15–18, rannikul 20, Soome lahe ääres 23 m/s. Külma tuleb öö hakul Lääne-Eestis 2–7, ida pool 5–10 kraadi, hommikuks tõuseb õhutemperatuur Lääne-Eestis 1–3 soojakraadini, Kesk-Eestis nulli ümbrusse ning Ida-Eestis jääb 1–5 külmakraadi vahele. Päeva jooksul tõus jätkub ja õhtuks on temperatuur üle Eesti 0–4 kraadi. Teed muutuvad väga libedaks.

Teisipäeval madalrõhkkond eemaldub ja selle järel kandub loodevoolus Eesti kohale külmem õhumass. Öösel sajab lund ja lörtsi, Lääne-Eestis sekka ka vihma. Päeval muutuvad sajuhood harvemaks ja lumisemaks. Puhub tugev loodetuul, rannikul võib olla puhanguid 20 m/s, tuule rahunemist võib loota õhtul. Õhutemperatuur jääb öösel Lääne-Eestis kahe külma- ja kahe soojakraadi vahele, Kesk- ja Ida-Eestis tuleb 1–4 kraadi külma, päeva jooksul õhutemperatuur langeb.

Kolmapäeval liigub üle Eesti kõrgrõhuhari ja ilm on suurema sajuta pärastlõunani, mil Põhja-Skandinaaviast läheneva madalrõhkkonna pilvemass võib Eesti idaossa lund ja lörtsi tuua. Läänetuul paisub tugevaks. Külma tuleb öösel 2–8 kraadi, saartel ja läänerannikul jääb temperatuur kahe külma- ja kahe soojakraadi vahele. Päeval tuleb Lääne-Eestis kuni kolm kraadi sooja, Ida-Eestis aga kuni kolm kraadi külma.

Neljapäeval lisandub läänekaarest soojemat õhku, õhutemperatuur on öösel 0–4 kraadi ja ka päeval võib see püsida samades piirides. Servapidi Eesti kohal kokku saavad kõrg- ja madalrõhkkonnad hoiavad läänekaare tuule tugeva. Sajuhooge on harva, õhtul aga võib Eestisse jõuda tihedam vihma- ja lörtsisadu.

Reede öösel sajab eemalduva madalrõhkkonna järel veel lörtsi ja vihma. Päeval on sajuhooge harvem. Tugevas läänekaare tuules püsib õhutemperatuur ööpäeva jooksul 0–4 kraadi piires. Nädalavahetus võib muuta ilma taas talvisemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles