Detsembri ilm tuleb väga muutlik

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ilmateenistuse kuuprognoosi kohaselt tuleb detsembris väga muutlik ilm ja seda, kas jõuluajale satub külmem või soojem periood, on praegu veel vara öelda.

Kuu esimesel kolmandikul on valdavaks loodevool, milles jõuab Läänemere äärde vaheldumisi külm arktiline ja pehmem Atlandilt pärit õhumass. Sageli riivavad Eestit madalrõhulohud, mis toovad lund ja lörtsi, sekka ka vihma ning seda eelkõige Eesti lääneossa.

Järgmise esmaspäeva paiku saab vihma tõenäoliselt ka Ida-Eesti, sest väga aktiivne madalrõhkkond ühes Atlandilt pärit soojaga jõuab Põhja-Euroopa õhuruumi. Õhutemperatuur tõuseb üle nulli ja tuul muutub väga tugevaks. Edaspidi läheb ilm uuesti külmemaks ja talvisemaks.

Taas võib laialdaselt sulale minna kuu keskpaigas, mil järgmine väga aktiivne madalrõhkkond toob Läänemere ümbrusse soojema õhumassi, selle järel peaks aga uuesti saabuma külmalaine.

Kuu viimasel kolmandikul on ilm ikka heitlik. Ülekaalus peaksid olema pehmed talveilmad, kuid tõenäoliselt on Atlandi ookean ikka jõuline ja sealt itta liikuvate madalrõhkkondade kaasabil läheb meie ilm vahetevahel sulale ning lume ja lörtsi sekka tuleb ka vihma. Seda, kas jõuluajale satub külmem või soojem periood, on kuu esimesel poolel veel vara prognoosida.

Tervikuna kujuneb detsembri keskmine õhutemperatuur ilmateenistuse hinnangul normilähedaseks, jäädes 3,8 külmakraadi ja 1,1 soojakraadi vahele, või veidi külmemaks. Kui tavaliselt on detsembris sademeid 38–70 millimeetrit, siis seekord võib sademeid tulla normist enam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles