Uuel nädalal ootab ees suur sula

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sula
Sula Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Talvist ilma jagub Eestis veel ka nädalavahetuseks, kuid uuel nädalal ootab ees suur sula.

Mardikuu esimesed 10 päeva olid väga külmad, ajuti isegi seitse kraadi alla selle aja normi. Talvise moega, vahest lausa ideaalset jõuluilma jagub ka nädalavahetuseks. Veel on võimalus nautida talverõõme.

Rahvatarkus ütleb: kui hani mardipäeval jääle astub, astub ta jõulus sopa sisse. Praegu saab hani jää peale astuda nii tiikidel kui ka väikeste laidude vahel. Suur sula terendab juba uuel nädalal.

Laupäeval on ilm pehme, sest nõrga kõrgrõhuala põhjaservas puhuv läänekaare tuul toob mere kohalt soojemat õhku. Mõnes kohas võib tulla ka tibake lund või lörtsi, mõnes teises kohas võib aga hoopis rõõmu tuua madal päike. Päeval jääb õhutemperatuur Lääne-Eestis ja põhjarannikul ühe külma- ja kolme soojakraadi vahele, Kesk- ja Ida-Eestis tuleb kuni neli kraadi külma.

Pühapäeval jätkub nõrga läänekaare tuulega soojema õhu juurdevool. Sajuvõimalus on väike, kuid jäiteoht kasvab. Öösel tuleb 2–6 kraadi külma, rannikualadel kuni kaks kraadi sooja, päeval jääb temperatuur kahe külma- ja kolme soojakraadi vahele.

Esmaspäeval on Eesti kohal hääbuva kõrgrõhuala lääneserv. Üksikute sajuhoogude võimalus püsib ja sadada võib nii lund, lörtsi kui vihma. On jäiteoht. Puhub nõrk muutliku suunaga tuul. Õhutemperatuur jääb ööpäeva vältel enamasti nulli ja viie külmakraadi vahele, saarte rannikul tuleb kuni kolm kraadi sooja. Öösel võib temperatuur langeda sisemaal selgimiste korral kohati paar-kolm kraadi madalamale.

Teisipäeva öösel võib kõrgrõhuala lääneserv meil püsida, kuid päeval paraku tuleb sulailm täie jõuga. Aktiivne tsüklon, mis sulailma Läänemerele toob, kujuneb kas Islandi lähedal või Fääri saarte juures. Külma tuleb öösel 3–8 kraadi, saartel jääb õhutemperatuur ühe külma- ja kolme soojakraadi vahele. Tuul pöördub päeval tsükloni kaguservas lõunasse ja edelasse ning tugevneb. Hakkab sadama lund ja lörtsi, Lääne-Eestis muutub sadu vesiseks. Jäiteoht püsib. Õhutemperatuur ulatub kolmest külmakraadist kahe soojakraadini, õhtu poole võib Lääne-Eestis veel paar kraadi kõrgemale tõusta.

Kolmapäeval peaks sügava tsükloni peamine kese püsima Islandi lähedal, kuid ookeanilt saabunud soojas õhus tekib ridamisi uusi osatsükloneid ja mida lähemal need meile tekivad, seda intensiivsemaks kujuneb nii sadu kui jätkub lõuna- ja edelatuule tugevnemine. Võimalik, et merel ja rannikul ulatuvad tuuleiilid üle 20 m/s. Õhutemperatuur võib kerges miinuses olla vaid sügaval sisemaal, mujal sulatab lörts või vihm ülevalt ja sula maapind altpoolt ning ilus lumikate võib kiirelt kaduda.

Neljapäeval ja reedel on tõenäoliselt ikka veel jõuline madalrõhuala kese Norra merel ja edelavool kannab üle Läänemere sooja õhku. Arvata võib, et sulailm haarab nüüd ka viimased lumised väljad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles