Oktoobri keskpaigas on oodata lörtsi ja lund

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lörtsine hommik Tallinnas.
Lörtsine hommik Tallinnas. Foto: Liis Treimann

Kui oktoobri esimene pool möödub sügiseselt jaheda ja kohati vihmase ilma saatel, siis oktoobri keskpaigas on ilmateenistuse teatel oodata ka juba lörtsi ja lund.

Oktoobri esimesel poolel määrab ilma Skandinaavia kohal püsiv kõrgrõhuala, mida lõuna poolt õõnestavad madalrõhkkonnad. Eesti jääb nende kahe piirialale.

Kuu esimesel kolmandikul puhub valdavalt tugev kirde- ja idatuul, edasi pöördub tuul enam lõunakaarde. Vihma sajab harva ja kohati. Õhutemperatuur jääb tavapärasest veidi madalamaks.

Oktoobrikuu keskpaiku on oodata korraks loodevoolus saabuvat tsüklonit. Tuul pöördub läänekaarde, hiljem põhja ning lisaks tihedamale vihmasajule võib lühiajaliselt sadada ka veidi lörtsi ja lund.

Pärast 20. oktoobrit tugevneb lühiajaliselt uuesti kuivema ilmaga kõrgrõhuala, misjärel jõuab Atlandilt Põhja-Euroopasse madalrõhkkond. Õhuvool pöördub lõunasse ja temperatuur tõuseb. Üksnes Kirde-Eesti võib jääda Põhja-Venemaa kõrgrõhuala meelevalda ja siis sajab kahe rõhuala piiril kuu lõpuveerandis lund.

Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normi lähedane või veidi kõrgem (norm 5,2 kuni 8,6 kraadi ) ning sademeid on normi piires või veidi vähem (norm 64 kuni 87 millimeetrit).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles